SWOT analyse til digital marketing

SWOT analyse til digital marketing
Micky Weis
Micky Weis

15 års erfaring i online marketing. Tidligere CMO i bla. Firtal Web A/S. Blogger om marketing og de ting jeg har oplevet på vejen. Følg med på LinkedIn for daglige opdateringer.

I dette indlæg skal vi have fat i endnu en model, som jeg, såvel som mange andre, har fundet essentiel i mit arbejde med digital marketing.

Nysgerrig på flere markedsføringsmodeller? Læs mine indlæg om AIDA-modellen, De 4 P’er og SOR-modellen.

I dag skal det handle om den famøse SWOT analyse, som der garanteret er flere af jer markedsføring-interesserede, der i forvejen kender lidt til.

Der er her tale om en analysemodel, der er brugbar for en hvilken som helst virksomhed, da den kan tilbyde en analyse af interne såvel som eksterne faktorer, der aktivt kan anvendes med henblik på at udarbejde den mest indbringende markedsføringsstrategi.

SWOT analyse kan anvendes til mange forskellige formål.

Nogle virksomheder bruger det med henblik på at skabe et overblik over virksomhedens markedsføring som ét hele, mens andre anvender den til mere specifikke cases, projekter, produktlanceringer osv.

I dette indlæg tager vi fat i de enkelte elementer, en SWOT analyse består af, og kigger på, hvordan det rent praktisk kan anvendes.

Lad os komme i gang!

SWOT analysens elementer

SWOT er en forkortelse for Strengths, Weaknesses, Oppourtunities og Threats.

Hver er disse elementer vil være relevante at dykke ned i for at opnå et værdifuldt øjebliksbillede af en virksomheds styrker og svagheder i forhold til markedet.

Denne proces kræver åben brainstorming og en forståelse og ærlighed over for den situation, virksomheden står i.

SWOT analyse

Lad os i første omgang starte med de interne faktorer, som en virksomhed aktivt kan tage kontrol over og ændre ved behov.

Strengths

Ved en kortlægning af kategorien ’strengths’, vil der være tale om de styrker, som virksomheden besidder og som adskiller denne fra konkurrenterne.

Her vil det være relevant at stille spørgsmålet, hvilke styrker vil virksomheden selv pege på er gældende for dem, og hvilke vil konkurrenterne pege på i samme sammenhæng?

Der kan i denne forbindelse være tale om styrker som:

  • Stærkt brand, som forbrugerne har tillid til.
  • Højt kundeservice niveau.
  • Adgang til nødvendige ressourcer via en stærk forbindelse til leverandører.

Med et overblik over styrkerne ved en virksomhed vil disse kunne anvendes til udarbejdelsen af en fokuseret markedsføringsstrategi, der netop tager udgangspunkt i og udnytter disse.

Weaknesses

Når det kommer til svagheder, kan der være tale om kompetencer, som virksomheden endnu ikke besidder, men som konkurrenterne har som en integreret del af deres respektive strategi.

Det gælder her om at være ærlig over for den situation, som virksomheden står i, og gøre sig bevidst om, hvor der er mangler samt hvordan de kan løses.

Svagheder ved en virksomheds markedsføring kan tage sig ud på et hav af forskellige måder, og herunder er jeg kommet med et par eksempler:

  • Lavt markedsføringsbudget.
  • Mangel på teknisk know-how (SEO, Sociale medier osv.)
  • Uhensigtsmæssige processer / mangel på effektivitet.

Vil du vide mere om vigtigheden af SEO for digital markedsføring? Læs mere i mit indlæg her.

Med en analyse af de interne faktorer, er det nu tid til at vende blikket ud af og kigge nærmere på de eksterne faktorer, der har relevans for en virksomheds performance.

Der er her tale om faktorer, som virksomheden ikke har en direkte kontrol over, men som kan tages med i betragtningerne i udarbejdelsen af den mest indbringende markedsføringsstrategi.

Opportunities

Seize the opportunity!

Enhver virksomhed gør klogt i med jævne mellemrum at kortlægge, hvilke nye muligheder der er på markedet for at finjustere deres strategier.

Mulighederne kan være mange og forskelligartede, og det gælder derfor om at indsnævre disse til de vigtigste for den fremtidige virksomhedsstrategi.

Eksempler på muligheder:

  • Nye markedstrends, der giver mulighed for større brand-awareness.
  • Mulighed for udvidelse til nye målgrupper.
  • Succesfulde trends på sociale medier, der komplementerer virksomhedens produkt eller ydelse.

Threats

Afslutningsvis for de eksterne faktorer, der spiller en aktiv rolle for enhver virksomheds performance er trusler udefra.

Trusler kan såvel som muligheder komme til udtryk på forskellig vis, afhængig af om der er tale om en SWOT analyse af virksomheden som ét hele, et projekt eller en produktlancering.

Nogle af de mest typiske trusler for en virksomhed kunne være:

  • Succesfulde konkurrenter.
  • Begrænset interesse for virksomhedens produkt eller ydelse.
  • Usikker forbindelse til leverandører.

Hvornår er en SWOT analyse nyttig?

Som nævnt, kan en virksomhed udarbejde en SWOT analyse, hvad end det drejer sig om nye produktlanceringer, specifikke cases eller markedsføringsstrategierne holdt op imod konkurrenternes.

Den generelle anbefaling for SWOT analyser er, at de udarbejdes med jævne mellemrum, da en enkelt analyse kun kan give et øjebliksbillede af de interne såvel som eksterne faktorer.

Dertil er det essentielt, at man er ærlig over for den situation virksomheden står i.

Det kan være nemt at ende i faldgruben, der består af en høj grad af subjektivitet, der har tendens til at fokusere målrettet på styrkerne og således besværliggør processen i at kortlægge svagheder eller trusler for virksomheden.

Har du arbejdet med SWOT analyser før? Del gerne dine tanker om denne modelanalyse i kommentaren herunder!

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »