Har du hørt om begrebet ”shadow banning” før?
Begrebet florerer ofte på de sociale medier, når kreatører mener, at engagementsniveauet for deres posts ikke lever op til forventningerne, og at deres konto således er blevet ”shadow banned” af den pågældende platform.
Men faktisk dækker begrebet over en praksis, der bør tages en anelse mere seriøst.
Shadow banning begrænser rækkevidden
Shadow banning er en proces, der anvendes af platforme som TikTok, X, Facebook, Instagram osv., til at reducere synligheden af specifikke konti.
Dette gøres med henblik på at reducere synligheden for indhold, der kan have en stødende eller chikanerende karakter.
Det er en mildere måde at sortere i indholdet på, uden at platformen decideret er nødsaget til at slette kontoen og/eller de opslag, der kan have en stødende karakter.
Er du nysgerrig på at læse konkrete eksempler på shadow banning, kan jeg anbefale denne artikel fra The New York Times.
En kontroversiel praksis
Shadow banning bliver ofte beskyldt for at være en kontroversiel praksis, der kan sammenlignes med censur uden retfærdig proces.
Problemet er nemlig, at den pågældende bruger, der oplever at få shadow banned dennes indhold ikke er klar over, at denne proces er sat i værk.
Der er med andre ord mangel på gennemsigtighed fra platformen, der vælger af shadow ban indhold.
Brugeren, hvis indhold er blevet reduceret i rækkevidde og synlighed, vil nemlig ikke blive informeret om dette, men vil i stedet blive ved med at se sit eget indhold uden problemer – mens resten af verdenen ikke vil blive præsenteret for det.
Som med alle kontroverser er der to sider af sagen.
Den ene er fortaler for at begrænse skadeligt og stødende indhold uden at skulle ud i større konflikter og debatter omkring, hvad der er rigtigt og forkert.
Den anden er fortaler for større gennemsigtighed omkring denne proces og frygter, at den vil give anledning til at undertrykke holdninger og synspunkter uden en reel forklaring bag.
Har du en holdning til shadow banning? Giv endelig din mening til kende i kommentaren herunder!
15 års tips og tricks?
På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?
Kommentarer