Jeg har længe haft en drøm om at skrive et blogindlæg, der aldrig stopper. Ja – det lyder måske overambitiøst, men det skal forstås på den måde, at jeg gerne vil skrive et indlæg, der er dynamisk og konstant udbygger sig selv via kommentarer og mine egne tilføjelser hen ad vejen.
Jeg oplever så mange ting, når jeg sidder med cases, som jeg gerne vil give videre, da det er vigtigt for mig at bidrage med læring inden for feltet, online markedsføring. Det er også derfor, at mit mentorship på Aarhus Universitet betyder meget for mig; fordi jeg netop får mulighed for at videregive min viden til unge ildsjæle.
Det her bliver således et indlæg, jeg konstant bygger på og tilføjer til – hver gang, jeg får nye idéer.
Vi starter med disse tips, tricks og hacks til at skalere både markedsføring og forretninger via digitale værktøjer.
Min forhåbning er, at jeg om et år har samlet 100 idéer, som du kan blive inspireret af, og som du kan implementere i din egen virksomhed.
Jeg har valgt at opdele disse idéer i forskellige underområder, som du kan klikke på (herunder) for at springe direkte til det pågældende afsnit. Jeg vil også tilføje flere områder over tid og således udbygge på mine idéer.
Søgemaskineoptimering
Søgemaskineoptimering – også kendt under betegnelserne, SEO og Google Optimering (kært barn har mange navne). SEO er et område, som vi har beskæftiget os med i årevis, skønt feltet har ændret sig løbende.
Jeg startede faktisk med at arbejde med SEO, da det var et meget nyt begreb i Danmark (for ca. 10 år siden). I dag er det et meget anerkendt markedsføringsområde, som stadig har stor magt for e-commerce forretninger og brands. Uanset hvilken forretning, du driver, vil Google have en stor indflydelse på online delen, og således er SEO altså et begreb, som vi IKKE kan komme udenom, når vi taler online markedsføring.
Herunder vil jeg udbygge med de ting, jeg har har lært undervejs omkring SEO, og jeg vil desuden komme med mit bud på, hvad jeg mener, du skal fokusere på, hvis du gerne vil skalere din forretning.
CTR
Når man arbejder med SEO, er der mange, der stadig mener, at title-tags og meta-descriptions er det vigtigste. Den diskussion vil jeg ikke gå ind i, men der er én ting, som jeg vil vove at påstå, er alfa-omega, og det din CTR.
CTR er en forkortelse for click-through-rate, og begrebet dækker over den procentdel, der klikker ind på din side via. Google. Det betyder basalt set, at du skal sørge for at optimere det, brugerne ser i Googles søgemaskine, før de rammer din side.
Hvis du har en lav CTR, vil du ikke få det maksimale ud af dine placeringer på Google.
Optimér din CTR
- Sørg for at lave title-tags & meta-descriptions, der er indbydende og ikke bare “rankende”.
- Overvej at implementere anmeldelser, som gør, at du får stjerner i søgeresultaterne.
- Sørg for at holde indholdet på siden opdateret, således det er relevant for brugeren, når denne klikker ind på siden.
Udtræk fra Adwords
Adwords er en guldmine, når det kommer til at finde søgeord, som vil give mening at fokusere på i forhold til SEO.
Har man kørt annoncering på Adwords i noget tid, vil det være muligt at udtrække en lang liste af søgeord, der har givet omsætning.
Det vil sige, at man finde en masse søgeord, der måske ikke er værd at annoncere på i Adwords-regi, fordi det ikke giver en positiv ROI, men som du med fordel kan bruge, når der kommer til søgemaskineoptimering.
Man ved jo aldrig, om det kan give mening SEO-mæssigt, og derfor kan det være en god idé at bruge Adwords til at få “soft-tested”, hvor god volumen og omsætningen er på de søgeord, som man gerne vil bruge tid til at optimere.
Man kan ret nemt og hurtigt identificere de søgeord, der omsætter reelle kroner i forretningen.
Derudover er det også en god idé, at man er tilstede på disse ord, hvad angår de organiske resultater såvel som de betalte resultater på Google
Content marketing
‘Content marketing’ har været en del af virksomheders markedsføringstrategi igennem de sidste par år, og dette er med god grund. Det handler nemlig om at skabe indhold, der i sig selv bliver til markedsføring.
Content marketing går ofte under betegnelsen, inbound marketing. Denne form for marketing kan ofte være medvirkende til, at man kommer foran konkurrenterne, fordi man netop skaber indhold, der er unikt for læsere eller kunder afhængig af forretningstype. Content marketing kommer i mange forskellige formater, hvilket også vil fremgå af mine uddybelser herunder.
Content marketing dækker over alt lige fra blogindlæg og infografikker til podcasts, og vi snakker altså om indhold generelt. Formatet vil altid skifte fra tid til anden, fordi nye teknologier vil titte frem. Vi har blandt andet set det med SnapChat, som pludselig bliver en kanal, man kan bruge, til at skabe indhold og således content marketing. Nogle gange kommer der altså nye kanaler eller medier, som man skal forholde sig til – og udnytte, hvis man gerne vil et step foran.
Herunder vil jeg udbygge begrebet med de ting jeg, ofte falder over, når jeg arbejder med online markedsføring.
Udtræk af “hv” ord
Det lyder måske banalt, men ‘udtræk af “hv-ord”‘ er en af de ting, jeg altid arbejder med, når det gælder content marketing, og det er der en god grund til.
Når man skal skabe godt indhold, handler det nemlig ofte om at guide og hjælpe kunden, og derfor giver ovenstående super god mening i min optik.
Ved at udtrække “hv-ord” fra Adwords og Search Console bliver det muligt at hjælpe og guide kunderne, da man får en masse spørgende ord, såsom: “hvordan” – “hvorfor” – “hvad”. Disse fraser kan du bruge til at skabe content, der besvarer brugernes undren og spørgsmål, og således skaber du værdi; nemlig content marketing.
Det er desværre sådan, at mange virksomheder ofte fokuserer på at producere tonsvis af indhold uden at tænke på, hvorfor de reelt set gør det, og dette resulterer ofte i et overload af uinteressant og irrelevant content – spild af tid – efter min mening.
Min pointe er, at du bliver nødt til at tænke målgruppen ind i din strategi, når det kommer til content marketing, og du skal således spørge dig selv: Løser du et problem?
Herunder er et eksempel fra en Google Search Console
Opgraderinger
Der er gode muligheder for at give brugeren endnu mere værdi i ét blogindlæg.
Du kan nemlig lave det, der populært kaldes for: “content upgrades” – det betyder, at folk kan opgradere, eller udbygge, deres viden via dit indlæg – eksempelvis ved at downloade en excelfil, der kan give dem endnu mere værdi og læring.
Lad mig give dig et par eksempler:
- Revisor > Brugerne kan downloade et excelark med budgetskabelon
- Personlig træner > Brugere kan downloade en basal kostplan
- Online marketing nørd > Brugere kan downloade en go-to-market strategi
Jeg tror, at du har fanget pointen, right? Du kan skabe noget som 1) giver brugeren mere værdi og 2) giver dig deres e-mail, så du kan sende dem værdifuld information senere hen, som vi kender det fra e-marketing og flows.
Herunder er et meget godt eksempel:
Sociale medier
Jeg har arbejdet med sociale medier de sidste 10 år, og jeg har virkelig brugt mange annoncekroner på Facebook, Instagram annoncering, og hvad der ellers er kommet frem af sociale medier de sidste 10 år.
De sociale medier skifter konstant, og der er et hav af muligheder, hvilket også giver grobund for et hav af faldgrubber. Derfor har jeg dedikeret de sidste par år til at give min viden videre igennem videoer og igennem disse blogindlæg.
Jeg har fået utrolig meget erfaring ved at arbejde sammen med store e-commerce virksomheder som Firtal Web, der blev solgt til Matas, og ligeledes har jeg lært meget ved at arbejde med personlige brands som Christian Stadil samt ved at arbejde med apps som Tattoodo casen. Men jeg har også lavet utallige fejl, imens jeg har arbejdet med ovenstående cases, men disse fejl har blot gjort mig klogere. Jeg håber, at min viden og mine fejl kan være med til at gøre dig klogere!
Re-marketing annoncering
En af de nemmeste måder, hvorpå du kan vækste din forretning, er ved at bruge at Facebook annoncering til at lave dynamiske produktannoncer, der er baserede på brugernes adfærd på din hjemmeside (eksempelvis på webshops).
Der er mange muligheder for at lave re-marketing annoncer, men Facebooks platform gør det bare uhyre nemt via Facebook & Instagram.
Du kan nemlig opsætte det baseret på brugernes adfærd.
Herunder er et meget simpelt screenshot fra Facebooks platform.
Facebook har også gjort meget for, at du kan designe disse annoncer, som du gerne vil have dem.
Du kan lægge pris henover som et “overlay”, og du kan lave din egen ramme med et logo, eksempelvis.
Lead generation annoncering
En ting, jeg synes mange undervurderer, er lead generation ads via Facebook – hvor man kan hente e-mails ind via deres form for annoncer, som hedder lead generation.
Forestil dig for 4-5 år siden – der skulle man have brugerne over på en ekstern landingsside for at få deres e-mail, fordi der var en kontaktformular, der gjorde, at de kunne udfylde en formular og derved skrive sig op til at modtage nyhedsbrev, eksempelvis.
Det gjorde, at mange virksomheder brugte utallige annoncekroner på at få folk til at gå over på eksterne sider, men derved var der en høj friktion mellem annonceprogrammet såsom Facebook og så det landingsside system, som man brugte.
Det tænkte Facebook over, og de valgte at udvikle lead generation ads, hvor man direkte udfylder alt data på Facebook, således du ikke afviger fra platformen. Ja – det giver Facebook en fordel, fordi man ikke forlader platformen, men det gør også, at folk ikke skal til at indtaste deres e-mail, fordi den er direkte udfyldt igennem Facebooks algoritme.
E-mail marketing
E-mail marketing er stadig en af de ting, der har den bedste ROI, hvis vi kigger på kanaler generelt.
Mange tror, at e-mail marketing er dødt, fordi vi, som brugere, får flere og flere e-mails fra forskellige virksomheder. Dette gør selvfølgelig, at vi bliver mere tilbøjelige til ikke at åbne de mails, som vi går, men det betyder ikke, at ‘feltet’ er død – tværtimod. Det betyder blot, at vi skal gøre meget mere ud af de mails, som vi sender, samt tænke ud af boksen. Derudover skal vi være utrolig kreative, så vi kan sikre os, at brugerne rent faktisk gider at åbne de mails, vi sender. Således skal vi altså blive bedre til at skabe kreative subject lines, der vækker brugernes nysgerrighed og får dem til at tage det første skridt. Ergo: det giver ikke længere mening at sende blasts e-mails ud til kunderne.
Desto mere data, vi har, desto mere forventer brugerne også, at vi segmenterer vores e-mails, så de passer til dem specifikt!
Ellers ender vi med at sende en masse e-mails, som ikke har nogen værdi for modtageren.
Det stiller samtidig store krav til, hvordan vi opsamler mails; vi har nemlig brug for de gode leads, men vi har også brug for at skabe værdi for brugerne, mens vi indsamler leads.
Herunder vil jeg komme ind på nogle af de ting, jeg ofte ser, kan være en god strategi, når vi snakker om e-mail markedsføring.
Pop-up lead hooks
En af de nemmeste måder, hvorpå man kan komme i gang med at samle mails op, er via e-mail flows. Det nemmeste system at bruge er Sleeknote, som er en dansk virksomhed, der har specialiseret sig i at lave et simpelt og effektivt pop-up system.
I Sleeknote kan man styre det hele i deres backend system, så man er fri for hele tiden at have en programmør indeover, som kan kode tingene om, når man gerne vil skifte billeder eller tekst.
Der findes et hav af cases på dette, og der er som regel ikke en ABC-guide, fordi det er meget forskelligt, hvad der virker, og om du har en e-commerce forretning, et brand eller en bilforhandler, eksempelvis – det kommer meget an på, hvilken industri du er i – i forhold til at ramme rigtigt mht. at have den rigtige pop-up.
Sørg også for, at du ikke har for mange pop-ups kørende på samme tid på websitet, fordi det kan hurtigt blive irriterende for brugeren – så det er en god idé at holde øje med afvisningsgraden i Google Analytics.
Velkomst flows
En stor del af en stærk e-mail strategi er at have det helt rigtige e-mail flow.
Jeg oplever stadig, at der er mange, der ikke har styr på deres velkomstflow.
Når du eksempelvis tilmelder dig et nyhedsbrev, eller lægger en ordre på et website, er det de efterfølgende minutter, der er afgørende! Der skal du sende en e-mail, hvor du byder velkommen til lige netop din butik samt fortæller lidt omkring visionen, som om det er en personlig hilsen.
Hele internettet er så fyldt med informationer, så det handler i høj grad om at skabe en relation og noget personlighed i relation til dit brand.
Organisation og skalering
Da jeg arbejdede som CMO hos Firtal, lærte jeg meget omkring struktur og skalering.
Jeg troede, at jeg skulle drive 8 webshops (som de ejede på det tidspunkt) – men det viste sig at være en uoverskuelig opgave.
Derfor begyndte jeg at få struktur på tingene. Og det lærte jeg meget af; jeg lærte blandt andet, hvor meget det faktisk kan give, hvis man sørger for at få styr på sine processer og platforme. I takt med at jeg har arbejdet med over 100 start-ups og set, hvordan de har fejlet igennem de sidste 10 år, tager jeg de ting med, som jeg har lært fra organisationerne.
Få styr på din kommunikation via SLACK
Slack er en af de hurtigste voksende apps til kommunikation p.t
Der har endda været rygter om, at Amazon ville købe dem for 9 milliarder.
Slack giver os det, som Facebook ikke kan – eller andre beskedsystem for virksomheder for den sags skyld. Du kan indstille rum til forskellige områder i din forretninger, du kan have personlige beskeder, du kan sørge for, at alle har adgang til information omkring firmafester og meget mere!
Desuden er det også nemmere at indlemme nye medarbejdere i en organisation, hvis du har faste arbejdsgange, og det betyder, at du hurtigere får glade medarbejdere, fordi de føler, at de bidrager, samtidig med de også hurtigere får muligheden for at bidrage til forretningen.
På Slack inddeler man de forskellige “rum” i kanaler.
Hvis du driver en e-commerce forretning, kunne det være noget lign. nedenstående:
- Kundesupport
- Marketing
- Development
- Finance (lukket for dem, der må se noget mht. økonomi)
- Generel (sygdom, problemer med alarmer mv.)
- Sjov & ballade (personalefester, kage i kantinen mv).
Meget groft karakteriseret, men det gør, at du har nogle rum, hvori der er et begrænset samtaleområde, som gør, at det bliver uhyre produktivt, når en kanal har ét specifikt formål såsom marketing.
Få styr på dine projekter via Trello
En anden ting, der er vigtig at have styr på, som jeg lærte meget i Firtal – og generelt har brugt siden, er struktur.
Specielt i forhold til at outsource opgaver. Uanset om det har været til medarbejdere eller freelancere.
Der findes mange systemer derude, og jeg har ikke anparter i nogen af dem, men jeg vil klart sige, at Trello har gjort det godt for mig – mange gange. Det er gratis (var det, da jeg brugte det hvert fald).
Trello gør, at du kan opdele mine opgaver i forskellige systemer og bruge cards til at uddele dem.
Herunder er et screenshot fra en Trello-skabelon, jeg tit bruger
Idéen er, at man skaber en form for workflow.
- Ideer: Du samler ideerne på et board, så du altid har dem. Man glemmer dem ofte, så det er vigtigt, at teamet, som sidder med eksempelvis marketeing, får noteret ideerne.
- To-do: Her flytter du idéerne over. Eksempelvis kan man have et møde hver uge, hvor man prioriterer idéerne og får lagt dem over i en to-do, som man vil tage fat i næste gang.
- Doing: Det er de projekter, du er i gang med. Lad os antage, at du har 10-20 projekter i din to-do. Så har du måske 4-5 i din “doing” – det er de projekter, du arbejder på, som varer måske 1-5 uger.
- Done: Det er projekter, der er færdige – dem flytter du over i done. Dette er en god måde at skabe en form for flow for medarbejderne. Udover at du får prioriteret opgaverne, således at medarbejderne ikke bare arbejder i anarki, så får du også givet medarbejderne en følelse af, at de når nogle ting.
- Projekter: Projekter er de ting, der varer i længere tid. Eksempelvis mere end 5-6 uger. Det er projekter, hvor der måske er eksterne partnere ombord, som også har brug for at færdiggøre nogle ting. Så det er ikke optimalt, at de projekter ligger under to-do / doing.
Trello har også lavet en lang række af inspirations-boards, som jeg har tidligere har brugt meget.
Herunder er eksempelvis Trellos eget board til nye medarbejdere.
Afslutning
Som jeg indledte dette indlæg med at sige, er mit formål med dette indlæg at skabe en base af alle de tips og tricks, jeg kommer omkring i løbet af 2019 – og de ting, jeg har lært tidligere.
Jeg samler alle disse i dette indlæg, og planen er, at du i slutningen af 2019 gerne skulle have 100 tips og tricks.
Jeg håber, at du får noget ud af dette indlæg. Har du et tip eller to? Så kom endelig med en kommentar herunder, således vi kan hjælpe hinanden med at bidrage på tværs af vores forretninger.
15 års tips og tricks?
På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?
Kommentarer