Et spørgsmål, jeg ofte får: Kan man virkelig bruge internettet til at markedsføre sin lokale foretning?
Uden tvivl – er mit svar!
Dette blog indlæg er skrevet til dig, der driver en natklub, en lokal frisørsalon, en restaurant – ja, til dig, der driver en lokal forretning, og som ønsker, at der kommer flere kunder i biksen, og hvem ønsker ikke det?
Lad os se på, hvordan du kan optimere din online strategi – før dine konkurrenter!
1. Lokal søgemaskineoptimering
Når folk ønsker at besøge en ny butik eller et nyt sted, som de ikke har besøgt før, starter de som oftest ud med at lave en søgning på Google, og denne søgning er ofte meget lokal.
Lad os tage et par eksempler:
- Frisør Aarhus
- Natklub Aarhus
- Bedste burger Aarhus
- Modetøj til mænd Aarhus
… Og jeg kunne blive ved, men du har helt sikkert fanget pointen allerede! Disse søgetermer går igen i Google, og lige præcis derfor er det vigtigt, at du tænker en online strategi ind i din overordnede strategi for din lokale forretning. Jeg har ofte prædiket om, hvor vigtig søgemaskineoptimering er, og det er ikke uden grund, at mange virksomheder bruger mange knaster og ressourcer på at komme til tops i Googles søgemaskine. (Du kender det sikkert selv. Når du laver en søgning på Google, vælger du ikke de resultater, der bliver vist nederst eller på side 2 for den sags skyld – du vælger de øverste. DERFOR skal vi have din forretning til tops, så det er denne, folk klikker på!)
Herunder ses de stores udgifter på Adwords
Hvad kan du bruge disse tal og denne viden til?
I stedet for at blive skræmt over denne verden og tilmed den store konkurrence på disse markeder, skal du fokusere på det, du kan. Du har ikke brug for at blive lige så stor som Amazon (og dette er formentlig også svært), men husk på, at du stadig kan vinde lokalt. Jeg kommer tilbage med et par eksempler senere.
Når du optimerer til lokal markedsføring, skal du først og fremmest optimere dine title-tags og meta description til det lokale marked.
Min eks-svigerfar driver en frisørsalon på Trøjborg – og jeg har hjulpet ham lidt med at optimere hans hjemmeside, således den rangerer højt på termen: “Frisør Trøjborg”. Faktisk så højt (plads 1-2), at hans en stor andel af hans kunder “kommer” via. Google.
Trafik til Posin.eu
Det kan selvfølgelig være svært, hvis du konkurrerer på de større markeder eller i større byer. Det handler i høj grad om at være kreativ på disse markeder. Det kan være, at du har en unik fordel i forhold til dine konkurrenter, ellers kan du selv skabe sådanne fordele – eksempelvis i form af studierabat.
Hvis vi igen tager mit eksempel fra før, kan vi antage, at min David’s salon ligger i Aarhus Centrum. Hvis dette er tilfældet, vil der helt sikkert være nogle konkurrenter, der allerede arbejder med “lokal” optimering, og derfor kan det være fordelagtig at slå på nogle andre elementer såsom:
- Billig frisør Århus Centrum ‘ Altid kaffe på kanden
- Studievenlig frisør i Århus C ‘ Spar 15% med studiekort
Vi ændrede altså på formatet ved at gå fra at optimere imod Aarhus til at fokusere mere på pris og tilbud. Det er vigtigt, at du tænker på, at du kun skal kæmpe kampe, der ligger inden for din “verden”, og at du ikke tænker, at hele verden er i konkurrence med dig.
Hvis du driver din hjemmeside på WordPress, kan du meget simpelt installere Yoast SEO værktøj og meget nemt ændre dine SEO titler og meta-descriptions. Det kan du gøre under hvert indlæg og side i bunden inde i din editor.
Det er meget simpelt – specielt når man bruger et værktøj som Yoast, fordi det forklarer dig, hvor du skal indtaste dine sætninger. Meta description er, som vist tidligere, det nederste i Google, og title-tag er det øverste.
Eksempel på forsidens title-tag på Posin.eu
Netværk og samarbejd
For at komme til tops i Google skal du have kvalitetslinks fra andre hjemmesider. Links på nettet fungerer som anbefalinger, og de skal gerne komme naturligt, så Google ikke tror, at vi forsøger at manipulere deres algoritme. Derfor skal du ikke få en masse udenlandske links – vi snakker om kvalitet – husk det!
Når vi arbejder med lokal markedsføring, er det netop det lokale aspekt, vi skal fokusere på. Det at være lokal skaber nogle fordele. Du har med garanti et netværk i det lokale samfund, ellers har du i hvert fald en mulighed for at opbygge et. Vi.a det netværk kan du samarbejde med lokale virksomheder eller være sponsor på arrangementer og dermed opbygge en god identitet udadtil.
Eksempel:
- Sponsoring af lokale sportsklubber
- Sponsoring af lokale events såsom løb eller lign.
- Udlov nogle præmier i samarbejde med virksomheder
- Giv rabat til ansatte i en virksomhed
Alle disse ting er en del af en branding-strategi, og hvis du er snu, får du lige smidt et link ind til din hjemmeside, når du udfører ovenstående tiltag. En meget simpel strategi, der ofte virker rigtig godt for lokale virksomheder, da det er “nemmere” i det lokale samfund at få nogle gode venner og forretningsforbindelser, der kan bidrage til din forretning.
Få omtale
Et andet element, der kan medvirke til at optimere din forretning, er omtale. Omtale kan være svært at få – men der er også muligheder i det lokale samfund, fordi vi ofte ikke snakker Tv2news og sådanne medier, men små, lokale medier. Hvis du gerne vil have omtale i det lokale, er der et par gode tricks at hente her:
- Lav en co-produkt med byens bryghus (hvis det findes)
- Sælg noget der stort (Århus største pizza) (Århus eneste italienske pizza)
- Lav et sindssygt godt produkt og få det til at gå viralt
Skab noget super fedt indhold
Hvis du virkelig gerne vil have success i det lokale miljø, skal du lave noget virkelig fedt indhold eller udbyde et unikt produkt. Vi snakkede lidt om det i sidste blog indlæg omkring markedsføring. Når du er lokal, har du dit navn og ry på spil – specielt hvis du sælger en service, eller hvis du har en restaurant.
Peter Bendtsen – en af Danmarks dygtigste trænere, kom til mig for nogle år siden, og han ønskede, at der skulle ske noget med hans synlighed på de online platforme.
Vi lavede et super hurtigt template i WordPress, fik det smidt op, og derefter begyndte vi at arbejde med content og sociale medier. (Han kommer desuden med en super fed hjemmeside snart – tjek den ud!)
Fordi Peter skaber fedt indhold på tværs af de medier, han bruger, får Peter en del links til hans hjemmeside. Peter gæsteblogger også på andre medier, hvilket også giver ham både links og omtale. Han har skabt en sund forretning på rekordtid – i en branche, hvor der er meget konkurrence – stærkt!
Google har været en kæmpe hjælp for Peter, og det ved hjælp af ovenstående strategi, at han ligger nummer 2 på “Personlig træning” i dag – og med hans nye hjemmeside, der kommer slut 2016, er jeg sikker på, at placeringerne kun bliver endnu bedre.
2. Google places også kendt som Google My Business
Når du driver en lokal virksomhed, er et af de vigtigste elementer, hvis ikke det vigtigste, at folk kan finde dig. Hvis folk ikke ved, hvor du ligger, er der ikke mange kunder i biksen – derfor er det vigtigt, at du arbejder med “mapping” der, hvor du kan.
Mapping betyder egentlig blot, at du hjælper folk til at finde vej – om det er via. et kort (map) på din hjemmeside, via Google places ( Google My Business ), Tripadvisor eller via. Facebook er underordnet – du skal være til stede overalt, så du kan findes, uanset hvor dit publikum befinder sig.
Google Places eksempel
Tidligere kunne man verificere sin lokation via en Google+ bruger, men da Google har nedlagt Google+ – så skal du tilføje din adresse og verificere via. posten. Du får en pinkode tilsendt, som du så skal verificere på din konto.
3. Facebook markedsføring
Alle lokale virksomheder tror, at de skal have en Facebook-side, og jeg er helt enig i, at Facebook ofte er det bedste sted for mange virksomheder at starte, men det kan også blive virksomhedens død eller nederlag, hvis man ikke gør det ordenligt – de fleste virksomheder stopper nemlig på Facebook hurtigere, end de kommer i gang.
Få styr på din side
Oprettelse af Facebook-side
Når du opretter en Facebook-side, skal du vælge at oprette en “lokal virksomhed” – Det giver dig mulighed for at indtaste adressen på din virksomhed, hvilket giver dine brugere muligheden for at checke ind og skrive reviews. Og som du kan se herover, giver det en lidt bedre synlighed i Google.
Sådan får du flere check ins og reviews
- Giv din kunder noget lækkert for at checke ind – et styk chokolade, rabat, gavekort – you name it
- Gratis shot, hvis de tjekker ind på din natklub
- Gør opmærksom på det på din hjemmeside
Annoncering
Du skal have en Facebook-side for at bruge annoncesystemet – så få lige oprettet den, som vi snakkede om i sidste afsnit, ikke?
Facebook annoncering er et super godt og billigt værktøj, når du gerne vil bruge et mindre budget på at markedsføre din virksomhed. Du kan relativt hurtigt finde ud af, om det giver pote, fordi du kan bruge helt ned til 20 kroner pr. dag.
Du skal selvfølgelig ikke skyde med spredhagl, når du laver markedsføring på Facebook – så lad os kigge lidt nærmere på, hvordan du sætter dine Facebook annoncer op.
Eksempel på strukturering af dine Facebook annoncer
Målgrupper
Som du kan se herover, findes der forskellige måder at strukturere dine Facebook kampagner på – jeg vil ikke gå i dybden med hele platformen, da det er et kapitel for sig selv. I denne omgang ridser vi blot lidt i overfladen.
Det første, du skal gøre, er at oprette en kampagne og vælge objective (læs: Målsætning) – jeg vælger ofte at optimere til “clicks to website” for at opnå flere besøgende på min hjemmeside – har du lige startet din Facebook-side, vil jeg anbefale, at du får den op på en 2.000-3.000 fans – så bliver det også rigtig sjovt. når du poster dine indlæg eller indhold generelt.
For en lokal virksomhed anbefaler jeg, at du opsætter:
- Målgruppe 1: Fans (hvis du har fans på din side)
- Målgruppe 2: Besøgende (hvis du har besøgende på din hjemmeside)
- Lokal området – den er lidt sværere, men du kan forsøge at lave flere målgrupper hertil. Først og fremmest kan du tage demografiske elementer såsom alder, køn og jobstatus. Eksempelvis kan vi tage en frisør i Risskov – her vil det være oplagt at markedsføre salonen mod folk, der bor i Risskov og spille på det i den tekstmæssige del.
- Konkurrenter: Normalt er jeg ikke stor fan af at “reklamere mod konkurrenter”, medmindre kunderne i dit segment jumper fra konkurrent til konkurrent. Det kan nogle gange være en fin taktik, men ofte har folk en brand-relation, hvorfor det ikke altid giver pote.
Minimalt budget
Fordelen ved Facebook er, at du kan bruge et lavt budget på at markedsføre dine kampagner. Du er ikke ude i annoncer til avisen, som koster knaster. Jeg anbefaler dog, at du kører dine annoncer minimum 2-3 uger, hvis du holder dig til det lave budget – husk, at din målgruppe ikke er så stor, så det kan tage lidt tid at få relevant data – til gengæld er din målgruppe meget specifik, og dette er godt!
4. Skab attraktivt indhold
Ja, det siger nok lidt sig selv, og mon ikke, du havde set den kommer? Det er det vi kender som content marketing. Men det at skabe fedt indhold, eller at give dine besøgende en unik oplevelse, er virkelig noget, man bør fokusere på. Hvis du skaber den bedste oplevelse, skal du nok få omtale. Vi er selvfølgelig ikke alle på længde med NOMA, men lidt har også ret – så hvis du i det lokale miljø skaber fedt indhold for byens borgere, vil du se et afkast uden lige.
Desuden giver det ikke mening at få flere kunder i biksen, hvis man ikke har noget fedt indhold. Chancen for, at du kan fastholde dine kunder, vil være utrolig lav – i online verdenen snakker man om retention, men det fungerer på samme måde lokalt. Det er langt nemmere at gøre kunderne tilfredse, så de kommer igen, end det er at få nye kunder i biksen.
Natklub
En natklub er meget afhængig af weekender – klart nok! Medmindre natklubben befinder sig midt på Manhatten, og der festes hver dag. Sådan er det (desværre) ikke i Danmark, og vi tager her udgangspunkt i en dansk natklub!
Følg op på weekendens strabadser og lav et indlæg på din hjemmeside med top 10 billeder fra fredag og søndag. Gør det super nemt at dele disse billeder på de sociale medier. Du kan poste dem om mandagen og igen om fredagen sammen med et tilbud – har du ikke en hjemmeside, kan du også lave albums fra hver weekend – det giver også grund til at besøge din Facebook side.
Andre tips for en natklub
- Menukort – Det værste, du kan gøre, er at lave en PDF med dit menukort! Gør det “spiseligt” med øjenene – direkte på hjemmesiden. Det gælder også, hvis du driver en anden form for forretning. Lad folk spise med øjenene, uanset hvad du sælger. Det giver ingen mening ikke at have de lækreste billeder af de råvarer, du sælger. Desuden er det vanvittigt irriterende at skulle downloade det hver gang.
- Arrangementer – En fejl, mange virksomheder begår, er, at de får lavet en hjemmeside, men så glemmer de at opdatere den – så det ligner, at Nik og Jay stadig kommer og optræder med Boing i morgen, selvom det er ved at være nogle år siden. Gå 100% ind i det, eller lad være. Hvis du ikke kan overskue at drive en hjemmeside – selvom jeg kraftigt anbefaler dig at gøre dette – så brug dine Sociale Medier som legeplads.
- Bordreservation – Gør det nemt for dine kunder at bestille bord online, og vær sikker på, at dit booking system virker. Der er intet værre end at stå med 10 dobbeltbookinger på en aften. Vær ligeledes god til at følge op på dine bedste kunder – det kunne være, at du skulle have en e-mail liste kun for disse og fra tid til anden invitere dem til private arrangementer? Husk på, at top 10% af dine kunder ofte også er dine mest hardcore ambassadører – at please denne gruppe kan udgøre over 50% af din forretning.
- Instagram – Gør det nemt for dig selv ved at koble din Facebook sammen med din Instagram-profil for din natklub (eller hvad du nu har), så kan du dele direkte fra Instagram til Facebook, og så du kan køre 2 profiler på 1 gang. Ydermere er Instagram et utroligt visuelt medie, hvorpå du kan dele fedt indhold fra din natklub eller restaurant.
- Snapchat – Flere internationale klubber er begyndt at bruge det meget, fordi det fungerer lidt ligesom at sende en SMS. Du kan sende videoer på aftenen. Folk har sjældent besluttet sig for, hvor de tager hen, og de missede måske lige invitationen til eventet på Facebook, her kan Snapchat være super, fordi det er instant, og fordi man får lyst til at vide mere.
3 eksempler på forretninger der gør det godt på den visuelle del
Eksempel fra restaurant KöD
Vi kan godt blive enige om, at det billede virkelig sælger, ikke? Det tager måske lidt tid at lave og at sætte op, men ofte er du i nogle situationer, hvor der alligevel er tid til at skyde et par billeder, og så er det virkelig godt givet ud. Lad os tage et par eksempler mere
Frisør
Driver du din egen frisørsalon, er der mange gode muligheder for at opnå ekstra eksponering. Du kan appellere til folks følelser, hvilket er en unik mulighed for at lave fedt indhold, fordi du kan få rigtig meget engagement.
Instagram er et meget stærkt værktøj til det visuelle – netop fordi mediet handler om at dele billeder og videoer. Folk vil gerne følge de nyeste trends, og de ønsker at få de flotteste frisure (selvfølgelig), og det kan du give dem, fordi det eneste, du skal gøre, er at tage før og efter billeder af dine kunder – hvis de gerne vil have det, naturligvis. Det smarte ved Instagram er, at du kan dele direkte til Facebook, så ofte kan du genbruge det samme indhold på begge medier, hvilket både sparer tid og energi.
Andre tips for en frisør salon
- Egen blog – Vil du gerne gå hele vejen og skabe noget virkelig fedt indhold, kan du lave en blog på din hjemmeside. Du har sikkert allerede en hjemmeside – og hvis den kører på WordPress ligesom min blog, er det virkelig simpelt at blogge – du behøver ikke skrive lange indlæg.
- Video – Hvis du er skarp på video og måske helst vil undgå at skrive, kan du oprette din egen Youtube kanal og lave videoer omkring dine frisure i stedet – det er en meget hurtig måde at skabe indhold pp
- Salon – Skab en salon, der er værd at komme tilbage til. I Århus snakker mange om PER, og det samme kunne folk gøre om din salon eller hvilken som helst forretning, du driver. Det handler i bund og grund om at skabe et navn – og det gør du ved at skabe den fedeste salon. Det kunne være en speciel stil, en speciel drink, du serverer eller hjemmebrygget kaffe – mulighederne er mange, men det værste, du kan gøre, er at gøre som alle andre. Stand out!
5. Din hjemmeside
Faktisk burde dette punkt være nummer #1, men nu tager vi det som sidste punkt, men det gør det ikke mindre vigtigt. For at du kan være med på mange af de ovenstående emne,r er det vigtigt, at du har din egen hjemmeside (men mon ikke, at du allerede har fundet ud af dette?), og det er vigtigt, at du sætter dig ind i, hvordan man kan drive den.
Desværre møder jeg stadig mange butiksejere, der spilder 50.000+ om året på deres hjemmesider uden at få noget for det – de er blot bange for ikke at være med, så de betaler gerne et bureau for bare at være online. Uden egentlig at vide, hvad de får for det.
Design og opsætning
Der, hvor de fleste butiksejere går i fælden, er, når det kommer til design og opsætning. Det kan være en stor udfordring, når man ikke ved, hvordan man skal opsætte en hjemmeside – og da jeg startede for 6 år siden med online markedsføring ,var det meget sværere, end det er i dag – der var ikke lige så mange muligheder.
WordPress gør arbejdet
WordPress er en åbent easy-to-install skabelon, hvor du kan oprette en hjemmeside med deres CMS system – et system, der kan håndtere alt fra content til design. Og det er lavet, så selv nyopstartede bloggere kan finde ud af det. Jeg introducerede Sarah Posin, til det, da hun skulle starte sin egen blog, og her 6 måneder efter navigerer hun nemt rundt i systemet, og hun har selv lært at sætte alt op.
Du behøver ikke være programmør!
Jeg har skrevet lidt om, hvordan man opsætter wordpress i det her indlæg – men der findes også mange gode guides på nettet.
Vil du gerne have et lidt mere lækkert design?
Design
Problemet med WordPress er, at deres standard tema kan være ret kedeligt – men det har vi en løsning på! Der findes nemlig et utal af temaer til WordPress – prisen kan dog variere. Det kommer lidt an på, hvad de skal kunne, og hvor avancerede de er.
Themeforest
Themeforest er en del af Envato – en online markedsplads med alle mulige templates, der kan bruges, uanset hvad man laver. Når du arbejder med WordPress, kan du finde et hav af fede designs på Themeforest, købe ét og installere det på din hjemmeside.
For at finde det helt rigtige tema, der tilmed er godt at arbejde i, vil jeg sortere efter de meste brugte temaer – du kan også søge efter din industri. Mit tema hedder TOTAL, og det er super skalerbart til alle forretninger – specielt fordi backend (der, hvor du arbejder med dit tema) er nemt at arbejde i – uden for meget hardcore kodning.
Når du har fundet et tema, skal du blot installere det på din hjemmeside – du kan bruge upload funktionen i højre side, eller uploade det manuelt til din server.
Meget simpelt! Og så snart du har uploadet det, kan du begynde at lege med temaet. Har du svært ved at gøre det selv, kan du høre en billig programmør via. Upwork eller codeable – det er meget billigere end at hyre en lokal programmør + du kan ofte finde en, der gerne vil arbejde projektorienteret, så det ikke løber løbsk på timebasis.
99designs
Mangler du et godt logo til din forretning? Mit råd er at bruge 99designs – Peter Bendtsen gjorde det, da vi skulle have nyt logo til ham.
Det går ud på, at du beskriver, hvordan du gerne vil have, at dit logo skal se ud via. deres meget nemme system – derefter går opgaven ud til en lang række grafikere, som sender deres bud på design retur – du betaler kun for det, du kan lide, og du kan bede dem rette til, indtil du er tilfreds – MEGA smart!
Det kostede Peter 2.500 dk, og han fik et virkelig fedt logo retur. Jeg anbefaler, at man starter ud med at få lavet et logo i starten, så man kan få skabt en identitet overfor éns brugere – desværre ser jeg ofte, at mange virksomheder glemmer det, og så kan det være svært at genkende brandet senere hen.
Gode råd til din hjemmeside
Som en afslutning vil jeg gerne give dig nogle gode råd til, hvordan du kan optimere din hjemmeside. Specielt hvis du gerne vil have det maksimale ud af den, og det vil vi jo alle gerne – ikke?
- Sørg for, at din hjemmeside er designet responsivt, hvilket gør den, at den automatisk skalerer til alle platforme. Over 50% af dine besøgende sidder højst sandsynligt på deres telefoner, og hvis det ikke fungerer på telefon – så har du et problem! Du kan evt. se min hjemmeside på mobilen – den skulle gerne tilpasse designet.
- Sørg for, at hastigheden på din hjemmeside er så hurtig, som den kan være. Der findes et hav af guides til at optimere din hjemmeside, og seneste studier viser, at blot en afvigelse på 2 sekunder i din loadtid, kan afgøre, om de besøgende går væk fra din hjemmeside. Desuden har Google også utalt, at de både tager hastighed og mobilvenlighed med i deres udregning af din rangering.
- Sørg for at optimere hjemmesiden jævnlig. Jeg nævnte det tidligere i indlægget, men der er ikke noget være end en hjemmeside, der aldrig bliver opdateret – det er kedeligt! Derfor anbefaler jeg, at du sætter en dag af om ugen – det kunne være søndag aften når børnene er lagt i seng – til at lægge en strategi for den kommende ugen – sæt ting i kø på Facebook og de sociale medier, du måtte bruge (hertil kan du bruge Buffer, som er et gratis værktøj til at sætte ting i kø). Sørg for at give din hjemmeside et lille løft, hvis den trænger.
Konklusion
De sidste mange år har vi hørt, at offline branchen er ved at dø, og at alt bevæger sig online. Vi skal dog også huske på, at vi ser en udvikling online. De store virksomheder bliver større og større, og der bliver mindre og mindre plads til niche forretninger, ligesom vi har set de sidste par år med de fysiske butikker.
Jeg tror personligt på, at en kombination kan være stærk, og der stadig er plads til niche butikker i online verdenen – også de fysiske – hvis de formår at skabe et online publikum.
Hvad tror du udviklingen bringer os?
Kommentarer
Skriv et svar
15 års tips og tricks?
På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?
Rigtig godt indlæg, Micky.
Det kunne være sjovt at få lidt flere eksempler på, hvilke lokale forretninger der gør det godt på de sociale medier.
En af mine favoriteksempler er Brød & Co. fra Vejle. Et bageri/cafe, som er 100 % autentiske på deres Facebook, og ikke bruger produktbilleder (som f.eks. du viser fra Köd), men bruger små hverdagsbilleder, og fortæller historier om positive og negative ting fra hverdagens trummerum i butikken. Giver virkelig godt for dem. 🙂 https://www.facebook.com/Br%C3%B8d-Co-431026513649004/ – Kan ses her.
[…] Læs mit indlæg omkring lokal markedsføring for at understøtte butikken […]
[…] Det gælder desuden de fleste brancher – herunder også fysiske forretninger. […]
Vedr. pkt 2. Google My business: For at få dette map, skal du have en Google+ bruger for din virksomhed – så skal du tilføje din adresse og verificere via. Google Maps. Du får en pinkode tilsendt med posten, som du så skal verificere på din konto.
Findes Google+ stadigvæk?
Pft. for svar 🙂
Godt spotted Kasper – det er korrekt det er lagt ned for andre end virksomheder. Da jeg skrev guiden i sin tid var det stadig aktuelt.
Men det er fedt du lige var hurtig, jeg har ændret den formulering – tak igen 🙂
Hej Micky
Tak for et virkelig godt og brugbart indhold.