Hvordan får man det maksimale ud af sin LinkedIn profil?
Igennem de sidste 8-9 år har jeg fået utrolig meget ud af at bruge LinkedIn.
Mere end 8.000 inspirerende følgere, en lang række jobtilbud og en masse gode debatter samt et stærkt digitalt netværk.
Jeg har en drøm om at give min viden videre til dig, der sidder og skal igang på LinkedIn, da jeg tror på, at alle fortjener et arbejde, og LinkedIn er fremtidens vej til at få et.
Her er mine egne data det sidste år på LinkedIn
Knap 1.000.000 visninger
Denne guide kan bruges, uanset om du er i job eller jobsøgende. Den er også ideel til dig, der gerne vil udbygge dit netværk.
Jeg oplever tit, at der er mange, der efterspørger tips og tricks til deres LinkedIn, og jeg har for nyligt deltaget i en debat omkring, hvordan man kommer i gang – specielt hvis man er jobsøgende.
Jeg ved ikke, om man kan kalde mig ekspert, men jeg har fået en del erfaring de seneste par år, og jeg har – som sagt – modtaget en håndfuld jobtilbud efterhånden. Hvis min viden kan få flere i job i Danmark, er det godt givet ud, og så er det bestemt tiden værd!
Jeg håber, at du kan bruge indlægget, samt at du deler det med andre i dit netværk, der måske mangler et job, søger et bredere netværk eller generelt blot ønsker at gøre brug af et socialt medie, der kan bringe én videre i livet.
Få styr på din profil
Det vigtigste – og første – skridt er at få oprettet en profil samt at få den optimeret i samme omgang. Så kommer du godt fra start. Der et par ting, som du nemt kan gøre – udover selvfølgelig at få den oprettet – nemlig at få tilføjet alle de basale ting om dig selv.
Dem gennemgår jeg bid for bid i de følgende afsnit.
Overskrift på din profil – hvem er du?
Din overskrift skal gerne fange folk – den er det første, man ser. Det behøver ikke nødvendigvis være din titel på jobbet, men hvis det er, så sørg efter for at krydre den lidt, så andre synes, at den er interessant.
Arbejder med IT > IT ansvarlig for cybersikkerhed
Jobsøgende > Bygningskonstruktør med 8 års erfaring
Jurist > Fuldmægtigt advokat @ Plesner
Du kan også lave en lidt anden og uddybende udgave.
Ilsjæld med passion for | SEO | Adwords | Facebook og data, 8 års erfaring.
Jeg tror, at du har fanget min pointe: Det handler om at gøre sig selv attraktiv; du skal ikke lyve, men du skal heller ikke tale dig selv ned. Det svarer lidt til ‘professionel dating’ eller job dating, som vi kalder det.
Din jobtitel
Lad være med at skrive “Jeg søger job” som det første. Du har ikke plantet dine frø, så du kan ikke tillade dig at høste. Det er, som omtalt tidligere, normalt at være jobsøgende – det har langt de fleste af os været.
Udfordringen er, at folk gerne skal vide, hvad du kan, før de vil ansætte dig eller anbefale dig til andre. Jeg får imellem 20-30 henvendelser om ugen via. LinkedIn fra fantastiske mennesker, der gerne vil i job.
Derfor har jeg en månedlig to-do, hvor jeg kontakter dygtige virksomheder i mit netværk for at høre, om de mangler folk – og hvis de gør, deler jeg dette i mit netværk.
Så vær stolt af den, du er – få gjort de basale ting som nævnt herover, så du hurtigt kan få styr på din profil. Billede og overskrift er et minimum, men jeg vil også anbefale dig at skrive et resumé, for så er det nemmere for andre at anbefale dig.
Tilføj dine venner
Når du opretter en profil på LinkedIn, kan du invitere dine venner til platformen via. mail. Det giver ofte en god “grundbase” af forbindelser på LinkedIn. Disse forbindelser skal du bruge senere hen, så det, du slår op, kan blive distribueret videre ud i dit netværk, som du opbygger.
Dine venner ved også, hvem du er, og hvad du kan, så det er de bedste til at “vouche for dig”, uanset om du har arbejdet med dem eller ej. Det er lidt “fake it till you make it” ordsproget, der gælder her – specielt hvis du er ung og endnu ikke har meget erfaring.
Når du tilføjer dine venner, kan du med fordel få dine venners besyv på din profil, så du kan få en ærlig mening. Er den fyldestgørende nok? Hvad udstråler den? Osv.
Profilbillede
Lad være med at tilføje dit Instagram profilbillede, hvor du strutter med munden eller står i bar overkrop. Folk dømmer dig ud fra det, de ser. Et godt råd er derfor at vælge et billede, hvor du ‘fremstår’ som en smilende og glad person.
Vi lever også i et overfladisk samfund, på godt og ondt, så hvis du har et billede, viser du, at du er seriøs omkring det.
Sådan her ser min profil ud inkl. cover billede og profilbillede.
Tilføj dine kompetencer
Du har nok set disse små plusser, man kan give hinanden, under profilen. Det svarer til en “forsimplet” anbefaling. Hvis jeg trykker på dit plus, så anerkender jeg en af dine kompetencer.
Det er naturligvis en super god ting, at andre anerkender dine kompetencer, fordi det giver udefrakommende et indtryk af, at du er god til det, du laver. Det er en klar fordel, hvis dine kompetencer bliver anerkendt, for så kan din kommende arbejdsgiver se, at du behersker nogle bestemte discipliner, og at andre har lagt mærke til dette.
Hvis du anerkender andre brugere på LinkedIn, så ryger der ofte anerkendelser den anden vej også – gensidighed er vigtigt! Desto flere kontakter du får, desto flere anerkendelser kan du også få.
Arbejd gratis
Det kan være, at et projekt ikke giver mening økonomisk, men du kan i stedet få et diplom, en certififering eller en anbefaling for at gennemføre dette projekt.
Det kigger vi lidt på i næste afsnit.
Da jeg var helt ung, arbejdede jeg mange mærkelige steder – både gratis og lønnet naturligvis.
Eksempelvis som pædagogmedhjælper (det hårdeste job, jeg har haft mentalt. Alle, der siger, at det ikke er hårdt at være lærer eller pædagog, skal lige tage 6 måneder i disse funktioner).
Derudover arbejdede jeg i nattelivet, som I måske ved, og jeg sov på et kontor i Aarhus (Mejlgade), mens vi forsøgte at få et iværksætterprojekt på benene – jeg gik endda ofte i bad i Fitness World.
Jeg arbejdede gratis på førnævnte iværksætterprojekt, som vi så gerne ville have op og køre – men jeg lærte så meget: Jeg mødte Henrik Bondtofte, som introducerede mig til SEO & linkbuilding, og jeg mødte Michael Svejstrup, som lærte mig at være selvstænding. (Kæft han var hård ved mig).
Det gav mig hår på brystet, en masse erfaring og noget at skrive på CV’et, som jeg stadig nyder godt af her 10 år senere. Desuden mødte jeg også Konrad og Mike igennem det eventyr, som senere stiftede Miinto – verden er lille, og netop LinkedIn er en genial platform, der kan gøre verden endnu mindre.
Jeg siger ikke, at alle dine jobs fra nu af og fremover skal være ulønnet: Men overvej, om du ikke har “råd” til at investere lidt i dig selv ved at arbejde for en mentor sammen med andre ildsjæle. Den viden, du får her igennem, er ofte så givende, fordi du brænder for projektet – ellers ville du formentlig ikke arbejde ulønnet.
Alt det, du laver og foretager dig, har en stor indflydelse på, hvordan du bliver som menneske, men det har naturligvis også en stor indflydelse på dit CV – som er kernen i din LinkedIn profil.
Jeg nyder eksempelvis at høre fra folk, der arbejder med humanitære formål, fordi den udvikling, de har gennemgået som mennesker, ofte afspejler sig i deres nye arbejde eller deres måde at omgås andre mennesker på.
Så undervurder ikke de ting, du har lavet, bare fordi de ikke har en fancy klang. De kan sagtens have værdi alligevel – også de ulønnede jobs.
Du får lige et eksempel mere:
Jeg arbejdede BENHÅRDT på Tattoodo i en periode – og det var hårdt! Men jeg var sindssygt motiveret; jeg ville have, at vi skulle lykkedes med at bygge verdens største tattoo site. Jeg vidste ikke, om jeg ville få noget ud af det – udover en mindre betaling, som over 6 måneder kunne dække mine udgifter. Men jeg fik meget mere ud af det, end jeg havde turde håbe på:
En introduktion til Christian Stadil og siden et samarbejde på mange forskellige forretninger.
Og det har eksempelvis mundet ud i denne anbefaling fra Christian.
Det er ikke for at være selvfed, at jeg inkluderer dette i indlægget, men nærmere for at sige: Jeg er skide stolt af at have arbejdet med Christian, og denne anbefaling har åbnet utallige af døre for mig. Hårdt arbejde betaler sig!
Det har gennem årene været en fornøjelse at arbejde sammen med Micky Weis, da han udover at være en flink fyr også er ekstremt passioneret og en af de allerdygtigste digitale marketing strateger vi har i Danmark. Han har for mig bevist dette mange gange og dette på tværs af virksomheder og typer af opgaver; fra Tattoodo, over Firtal Group og Helsebixen til Sanovo Technology Group. Micky er en maskine forstået positivt at sætter man ham ind så vil han næsten garanteret gøre en mærkbar forskel og markant medvirke til at vækste ens online forretning; forbedrer ens konverteringsrater, styrke og forøge ens online community og following og højne ens synlighed og ranking online – uanset om det via Google eller sociale medier.
Jeg kan i allerhøjeste grad anbefale Micky og hans kompetencer.
Christian Nicholas Stadil. Owner/CEO/Adj.Prof. | Thornico A/S
Tilføj alle de jobs, du har haft
… Jamen Micky, jeg ved ikke så meget, og jeg har ikke haft så mange ‘rigtige’ jobs?
Der er så mange muligheder for at lære i dag. Du kan købe alverdens bøger og tage alverdens kurser. Teknologien har givet os mange gode og dårlige ting, men en af de suverænt bedste ting, den har givet os, er, at vi kan lære alt, vi sætter os for – og jeg tror, at hele “online uddannelse” universet først lige er startet – så udnyt teknologiens mange facetter!
Læs bøger – Amazon tilbyder alle bøger til billige penge.
I mine yngre år læste jeg aldrig – specielt ikke under min gymnasiale uddannelse, fordi jeg ikke kunne se meningen. Det fortryder jeg i dag, men de sidste 3 år har jeg læst over 150 bøger.
Ikke så meget til bøger?
Der findes lydbøger, podcasts, youtube interviews, dokumentarer – der findes med andre ord en masse gode medier til at opsøge ny viden: Viden, du kan dele på dine sociale medier og perspektivere til, når du indgår i en debat.
Tag relevante kurser
Endnu en af de ting, som internettet har givet os: Kurser. Der findes et hav af kurser inden for alle mulige forskellige områder. Selv store universiter som Harvard og Stanford tilbyder nu ekstern e-undervisning. Du kan endda betale et lille symbolsk beløb og få et diplom: En fjer i hatten til din LinkedIn profil.
Mine anbefalinger.
– Codecademy
– Google’s eget academy
– Udacity
– Edx
– Coursera
Det kræver naturligvis, at du kan disciplinere dig selv til at tage et kursus og tilmed færdiggøre det: Så start nemt – start med at tage kurser inden for genre, der virkelig interesserer dig. Så får du blod på tanden. Det er bedre, at du er lidt overkvalificeret på det første kursus, hvis det får dig igennem: Der er rigeligt med kurser til at udfordre dig.
Jeg er i gang med computer science, og jeg troede, at jeg vidste MEGET om computere: Det gør jeg så bare ikke i den her sammenhæng og slet ikke på det her niveau.
Her kommer eksempelvis 3 af mine Google certificeringer – ganske fin ekstra tilføjelse til ens CV udover den viden, man naturligvis får ved at tage disse kurser.
Resumé – hvem er du?
Du har måske lagt mærke til, at man under ens titel og billede kan tilføje en tekst. Det kaldes et resumé, og her kan du med fordel skrive lidt om dig selv.
Jeg har selv gjort et forsøg – du kan læse min profiltekst lige her.
Husk, at søgeord også har en indflydelse på, hvordan du rangerer i søgeresultaterne. Så sørg for at skrive en tekst, der også indeholder ord som eventuelle arbejdsgivere vil søge efter.
Ligesom det fungerer på Google med søgemaskineoptimering, skal du ikke spamme din tekst med søgeord, men overvej at inkludere termer fra din branche. Det får dig til at fremstå kompetent, og samtidig giver det muligheden for at blive fundet i søgninger.
Udvidet jobbeskrivelse
Når du tilføjer jobs, så sørg for at tilføje lidt ekstra information om, hvad du har lavet i lige præcis den stilling, som du har besiddet eller besidder. Du kan også skrive lidt omkring, hvad virksomheden laver generelt.
Evaluer din indsats
Du kan altid se, hvordan du performer med de data, LinkedIn sender tilbage til dig som bruger. Udover mundligt feedback fra kollegaer.
Profilstyrke
Dette er mine tal for en uge. Det fortæller mig, at min aktivitet har været bedre den sidste uge i forhold til ugen inden. På den måde kan jeg altid optimere min indsats. Da LinkedIn er det sociale medie, jeg bruger mest tid på, er det meget rart at vide, at det, man laver, virker.
Vær aktiv og proaktiv
Bare rolig: Du kan til enhver tid starte med at bygge dit netværk og din LinkedIn profil – der er ikke et dårligt tidspunkt at starte på. Jeg modtager så mange beskeder fra unge mennesker og fra ældre, der er bange for at starte.
Del din passion
Jeg elsker at følge folk med passion; det giver energi og er livsbekræftende, uanset hvad de laver. Hvert menneske er unikt, og det er det, der gør vores race spændende – i min optik. Så sørg for at dele din passion, din viden og holdninger – det skaber ofte meget reelle debatter.
Jeg blogger, som du kan se på min side, men jeg deler også jobmuligheder fra mit netværk, jeg deler andre artikler fra branchen og jeg deler de bøger, jeg læser. Generelt deler jeg de ting, der interesserer mig. Hvis folk finder det interessant, så kan de følge mig, eller kan de vælge at lade være.
Jeg skriver de ting, jeg nu engang skriver, fordi det inspirerer mig, og ikke fordi jeg forsøger at påtage mig en bestemt rolle på LinkedIn.
Vild med kunst? Del dine malerier – jeg elsker at se kunst på LinkedIn
Vild med økonomi? Fortæl os andre, hvordan vi kan optimere vores indtægt
Vild med forretning? Fortæl os, hvad der rører sig i dit forretningsunivers
Pas på med at være “ekspert” fra dag 1
En sjov historie fra mit eget liv (ens egne erfaringer er de bedste at tage udgangspunkt i) er, at jeg tidligere i mit liv (før jeg kom på LinkedIn) troede, at jeg var ekspert i excel. Ohh… Hvor var det bare en forkert antagelse.
Det svarer til at spille fodbold i en meget lille by med et par tusinde indbyggere, hvor du er stjernen, og derefter flytte til Aarhus eller København – du finder ud af, at du ikke er så god, som du måske gik og troede.
Og det er helt okay! – Men indse det: vær ydmyg og lær af dem, der er bedre og ældre end dig selv.
Desto mere man lærer, læser og undersøger i takt med at man bliver ældre, desto bedre bliver man til at forstå, at der er MEGET, man ikke ved. Og hvad er det sjove i at vide alt?
Du aner ikke hvilke jobs der er
Det her er en gamechanger for dit mindset. Jeg har oplevet at få jobtilbud fra London, Dubai, Singapore – det er ikke, fordi det altid har været de fedeste jobs, jeg har fået tilbudt, men det udvider ens horisont, når man får et indblik i alle de muligheder, der findes – også uden for lille Danmarks grænser.
Du finder ud af, hvad de søger i udlandet, og hvor meget de forventer. Det handler om at være nysgerrig, når du får fat deres HR chef (kommer et kapitel om dette længere nede).
LinkedIn har givet os muligheden for at søge jobs i hele verden, og alle rekrutteringsagenter sidder også med verdensbrillerne på – der er en stor sandsynlighed for at finde en bedre kandidat, når der er mange, mange millioner at vælge mellem i stedet for blot et par få.
Læs også: Stor guide til rekruttering af digital profiler
Du kan aldrig få et for godt netværk
Det er, som sagt, aldrig for sent at få et godt netværk – heldigvis. Jeg startede, da jeg var 19, fordi jeg var i nattelivsbranchen som ung, og det gav mig allerede i en tidlig alder en god idé om, hvor vigtigt netværk er.
Min erfaring
Et godt netværk er baseret på gensidig vilje til at give – ikke til at modtage. Mange tror, at de skal have et netværk for at “få” eller “modtage” – det er en meget forkert antagelse, og oftest bliver man hurtigt gennemskuet.
Det svarer lidt til, at en ven, du ikke har snakket med i lang tid, starter med at skrive “Hvordan går det, og i samme sætning skriver: jeg tænkte på, kan du skaffe …… “ – så kan man lige så godt droppe den første del.
Vi kan i dag Google os til de fleste ting, så dem, der ved meget om et emne, har ofte lagt utallige timer i deres fag, så det er respektløst at skrive: Kan du lige fikse det her for mig? Tværtimod, hvis du selv Googler dig, forsøger, laver fejl – så lærer du også bedre.
Jeg elsker, når unge iværksættere sender mig en besked på LinkedIn, fordi de har siddet med et SEO problem i en måned, og det bare ikke giver mening. Jeg kan, at høre de har sat sig ind i opgaven, og at de har suget alt den viden, de kunne, og oftest kan jeg, på et par minutter, sende dem i den rigtige retning.
Det beriger mig, men hvis jeg skulle have startet fra starten med de samme personer, så havde det måske taget mig 20-30 timer, og så var det blevet til et irritationsmoment.
Hold LinkedIn opdateret – også selvom du får job
Også en gamechanger – lad os slå det fast: Alle kan blive arbejdsløse, og jeg hader at se folk, der har mistet gejsten, fordi de har mistet deres job: Igen – det er derfor, jeg har brugt over 1.000 timer på at skrive blogindlæg omkring markedsføring for at hjælpe folk til at blive klogere og derudover bruge 5-10 timer pr. måned på at svare unge ildsjæle på LinkedIn og derudover dele relevante jobtilbud fra mit netværk.
Det er faktisk ikke kun, fordi jeg vil alle andre mennesker det godt, men også, fordi jeg er klar over, at jeg kan ende i samme situation, og så det rart at have lidt plusser tilgode.
Så: Når du får et job, så husk, at verden kan ændre sig i morgen – sørg for at holde din LinkedIn opdateret; det kan være, du har fået et nyt kursus, nyt ansvarsområde eller lignende – opdater!
Et lille tip: Du får meget mere ud af de opslag, der bliver delt på LinkedIn, end dem, der bliver delt på Facebook og Instagram. Sørg for at bruge de ekstra timer i døgnet, hvor du alligevel scroller det endeløse Instagram feed igennem for nye billeder af Kardashian. Se det som en investering: Bedre viden til din hjerne og et bedre netværk, what’s not to like?
Det tager tid
Alt godt kommer til den, der venter – nej, bare nej, det citat holder ikke, hvis man skal være realistisk. – Alt godt kommer til den, der arbejder hårdt og har tålmodighed.
Det har taget mig 2-3 år at opbygge en virkelig stærk LinkedIn profil, fordi jeg naturligvis skulle arbejde imens. Livet er ikke en rejse mod et mål – vi kommer alligevel ikke herfra i live. Det er en rejse, og på den rejse bestræber jeg efter at lære, da det gør mig lykkelig.
De fleste vil gerne ‘dit og dat’, men de vil gerne opnå det nu og her og ikke om de 1-2 år, som det måske tager.
Jeg ville eksempelvis rigtig gerne spille guitar, fordi jeg så akustisk koncert med Ed Sheeran, så jeg downloade Yousician, og så lånte jeg guitar. Hold nu kæft, jeg var ringe. Og det mest fascinerede ved at lære at spille guitar: You can’t jump the learning curve, med andre ord: Du bliver nødt til at træne og starte fra scratch.
Det samme gælder LinkedIn. Du kan bruge alle de tips, jeg giver dig her, og så lover jeg dig, at du får en god start, men det kræver, at du bliver ved med at opdatere og optimere, når du først er i gang. Det første år (2014), jeg drev min blog her, havde jeg 1.000 besøgende – sidste år (2017) havde jeg tæt på 100.000 besøgende.
Lær at nyde processen i at blive bedre, klogere og få et mere indholdsrigt liv ved at møde spændende mennesker.
Fokusér på det, du kan
Lad være med at bruge tid på de ting, du ikke kan – dem vil der altid være flere af end dem, du kan. Fokuser på det, du virkelig brænder for, er god til og gerne vil lave. Det vil også smitte af på de personer, du forbinder med.
Alt, der er påtaget, har en kort leve tid.
Betyder antal forbindelser noget?
Der er mange forskellige holdninger til, hvor mange forbindelser man skal have.
Som udgangspunkt godkender jeg alle, medmindre det er sælgere fra Indien (hvis du kender typen, ved du, at de ikke stopper, uanset hvad man gør).
Du kan altid bagefter vælge at “unfollow” en person.
Det samme gælder, hvis jeg gerne vil være i netværk med en person – jeg skriver som regel altid en hilsen, hvis jeg ikke har mødt personen før.
Ellers gør jeg brug af den modsatte knap af “unfollow” – nemlig follow.
De fleste mennesker vil oprigtigt gerne hjælpe dig
Jeg har drukket over 50 kopper kaffe pr. år de sidste 3 år. Fordi jeg er oprigtigt interesseret i andre mennesker. Jeg er klar over, at desto “bedre”, man selv har det, desto bedre er man også til at hjælpe andre – i min optik. Jeg er pt. konsulent i mit eget firma, så hvorfor ikke bruge lidt tid på at give andre den glæde, man selv oplever i hverdagen?
Jeg har virkelig mødt mange spændende mennesker igennem LinkedIn. Senest har jeg eksempelvis snakket og drukket kaffe med Andreas Dirksen, stifter af Plusbog.dk, og jeg har haft fornøjelsen af at arbejde sammen med Imran Rashid (forfatter af Sluknu). Jeg mødte også Nanna Bergmann igennem ARLA, som nu arbejder for Google, og jeg har mødt unge ildsjæle som Daniel Johansen og Kristian Scharling.
Fordi jeg altid har fokuseret på at give i stedet for “vil have”, får jeg mellem 3-5 henvendelser om dagen – og det er ikke for at pudse min egen glorie, fordi jeg har gjort det modsatte. “Jeg har brug for, jeg vil gerne – mig mig mig” – prøv at vende det om: Desto mere du bidrager, desto mere får du igen.
Giv giv giv og kommenter
I princippet handler det mest om at give værdi til andre, så får man også værdi igen.
“Bring more value to the marketplace – Jim Rohn.”
Lidt det samme handler LinkedIn om, uden det bliver på en forkert måde – du skal naturligvis ikke bare give for at give.
Du skal give noget, der giver mening, og desto mere du ved, er nysgerrig og opsøger af viden, desto mere kan du give.
Hvis du finder interessante grupper, så vær aktiv derinde, eller opsøg gode debatter på LinkedIn – det vil sige, at du finder eksempelvis grupper omkring markedsføring, som er min interesse, og så deltager du i debatter, og du ser, hvad andre skriver om, og på den måde vil andre også opfatte dig som en autoritet.
Til fyrene: LinkedIn er ikke et dating site
Den her går ud til fyrene, da jeg oplever, at flere og flere kvinder oplever at blive kontaktet af mænd på LinkedIn. Mit råd: Bare lad være.
Ja, hun har måske et fint profilbillede og virker interessant, men lad være med at date over LinkedIn.
Det er ofte et større problem for kvinder end for mænd (lad os være ærlige), men det gælder selvfølgelig begge køn.
Lad nu bare være. Hvis du endelig finder en person interessant, så følg dem og kommentér.
Catch up efter møder og foredrag
Hvis du deltager i møder, foredrag eller kurser, uanset om du er arbejdsløs eller er direktør, så møder du helt sikkert en masse seje mennesker. Sørg for at “linke” op med dem bagefter via. LinkedIn. På den måde kan du konstant udbygge dit netværk.
Desuden vil folk, der har mødt dig, også være mere tilbøjelige til at netværke med dig, fordi de kan huske dig.
Når jeg holder foredrag, får jeg ofte 20-30 “forbindelser”, efter det er endt, og jeg opfordrer også folk til at ‘linke’ op.
På den måde kan vi hjælpe hinanden, og hvem ved: Måske der er fremtidige medarbejdere, partnere eller andet godt i mellem?
Find rollemodeller og firmaer at følge
Jeg gør meget ud af at blive inspireret af andre, som jeg synes, gør det godt. Det har bla. været Morten Aalbæk, Jesper Buch, Christian Stadil – men også andre såsom Sasa fra Obsidian, som jeg synes giver meget værdi til LinkedIn i mit netværk eller Jesper Hvejsel, min tidligere chef, fordi han kun deler det, han mener, er absolut topklasse, og det er det ofte også for mig.
Så med andre ord: Find rollemodeller, chefer – eller folk, der er et step højere på rangstien i din branche. Deres adfærd, kurser eller profil kan give dig en god forståelse for, hvordan du kan optimere din egen karriere.
Skriv til HR ansvarlige
Jeg ved, at en del HR folk kommer til at hade mig for denne, men jeg har virkelig fået guld ud af gøre dette.
Jeg fandt HR folk fra Apple, LEGO, Zalando, Rocket Internet, Spotify – alle mulige store firmaer. Selv da jeg ville tage et kursus på Harvard, skrev jeg til den lærer, der holder forelæsningerne, igennem eDX for at høre, hvad man kom igennem på kurset.
Igen: Hvis man spørger høfligt – med respekt for andre menneskers tid – er der utrolig mange, der gerne vil hjælpe. For at hjælpe andre mennesker giver de fleste en rar fornemmelse i maven.
Det er lidt det samme, hvis man sidder til en jobsamtale og ikke får jobbet – ring bagefter direkte, og spørg, hvad du kan gøre bedre. Jeg var ved, bogstaveligt talt, at tisse i bukserne, da jeg gjorde det første gang, men jeg lærte så meget.
Du skal kunne stå på mål for din LinkedIn og indholdet
Du må ikke lyve: Husk det nu, selvom det er digitalt og ikke face2face, så lad være med at lyve.
Jeg var engang til en jobsamtale i Dansk Supermarked om en større digital stilling. De havde printet min LinkedIn ud, herunder CV og resumé, fordi det er det, jeg bruger, og som er mest opdateret.
Derefter gik de i gang med at dykke ned i det – heldigvis havde jeg helt styr på det, fordi mine cases var -og er – ægte, og jeg forstår de buzzwords, jeg bruger: Med andre ord – jeg forsøgte ikke at bullshitte mig til jobbet.
Så lad være med at lyve, for du bliver fanget i gerningen.
Hvis du er usikker på, om du er dygtig nok, kan du godt skrive det, men start med at sige det til samtalen. Hvis du skriver “SEO EKSPERT”, så forvent at blive spurgt ind til de fjerneste kroge af SEO. (husk afsnittet om ekspertrollen fra før)
Får jeg noget mere ud af LinkedIn Premium?
Ikke af, hvad jeg har erfaret – jeg har haft det af flere omgange, og det med at blive vist mere og få flere henvendelser, synes jeg, er meget begrænset. Det kan være, jeg snart tester det igen, efter LinkedIn blev solgt til Microsoft – jeg tvivler stadig på, at det er pengene værd.
Du skal i hvert fald først optimere din profil, før det bliver noget værd, så der er tiden givet bedre ud end at bruge dine hårdtjente penge på at købe et guld ikon.
Konklusion på din LinkedIn profil
Der er kun én ting at sige: Kom i gang, og hvis du er i gang – så highfive herfra. Uanset hvad, håber jeg du finder noget, der gør dig glad i hverdagen og bidrager positivt til dit liv.
Kan vi hjælpe hinanden med at få flere i jobs?
Del gerne indlægget herunder – måske du har en ven, kæreste – eller en person i netværket, der kunne nyde godt af disse råd. Man ved aldrig, hvornår man kommer i samme situation.
Kommentarer
Skriv et svar
15 års tips og tricks?
På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?
Tak for en rigtig god artikel.
Dine “knapper”, hvor der står “Send mig en anmodning” er ikke klikbare. Ved ikke om det er meningen, men jeg har klikket på dem begge 😉
Rasmus
Fremragende guide! Tak for det 🙂
Jeg er forlængst pensioneret og ønsker stop i Linkedin.
kan ikke finde ud af et farvel.
Hvem kan hjællpe?
Jeg er nu over 90