Kina: Trends på kinesiske e-handelsmarked

Kina: Trends på kinesiske e-handelsmarked
Micky Weis
Micky Weis

15 års erfaring i online marketing. Tidligere CMO i bla. Firtal Web A/S. Blogger om marketing og de ting jeg har oplevet på vejen. Følg med på LinkedIn for daglige opdateringer.

I dette indlæg tager vi et kig på det kinesiske e-handelsmarked, der i den grad har oplevet et boost i løbet af de sidste par år.

Den eksplosive vækst i kinesisk e-handel

Når det kommer til e-handel, kommer man ikke udenom, at Kina er blandt de største og mest vigtige spillere i fremtidens tendenser.

I 2025 forventes det eksempelvis, at e-handelsindtægter i Kina vil runde 2 billioner USD, og det kan dermed godt betale sig at tage et kig på, hvad fremtiden byder på for det kinesiske e-handelsmarked.

Corona pandemiens indflydelse

Corona pandemien har uden tvivl spillet en stor rolle for boostet af e-handel i Kina.

Af naturlige årsager var der ikke mulighed for at tilgå fysiske detail forretninger under pandemien, og der skulle derfor handles hurtigt fra detailvirksomhedernes side af, for at få forbrugerne med over på de online kanaler.

Kontaktløs levering blev hurtigt en essentiel del af online handlen, der gjorde det nemmere og mere bekvemt for alle parter under pandemien.

Et dansk eksempel på fremgang under corona er Bestseller, der via We-Chat oversteg sit offline salg på blot to uger.

WeChat er blandt de mest populære apps i Kina, der samler alt fra betaling, chat, spil og shopping på én samlet app.

Via WeChat kan der oprettes specifikke chatgrupper, hvortil virksomhederne kan annoncere om produkter og generelt brande sig selv.

Disse grupper består af loyale kunder, der reagerer positivt på virksomhedernes CTAs og som aktivt opsøger virksomhedernes annonceringer.

WeChat kan sammenlignes lidt med Telegram, som du kan læse mere om i mit indlæg her.

Den stigende betydning af livestream shopping

De kinesiske forbrugere stoler nøjagtigt ligesom i vesten mere på influencers og jævnaldrende end på mærkerne selv, når det kommer til anmeldelser af produkter.

Det betyder på samme tid, at sociale medier såvel som influencer marketing spiller en stor rolle i tidens tendenser.

Derudover er live shopping stadig en massiv trend i det kinesiske e-handelslandskab, og gør produkter tilgængelige for alle segmenter på tværs af de sociale mediers live-funktioner.

Det er dermed alt i alt den relationsbaserede markedsføring, der skaber værdi for virksomhederne såvel som forbrugerne.

Bæredygtighedens rolle i kinesisk forbrugeradfærd

Bæredygtighed får stadig en større betydning for den kinesiske forbrugeradfærd.

Nogle mener, at denne tendens havde sin start tilbage i 2021, hvor man ophævede den kinesiske lov, der ellers dikterede, at kosmetiske produkter skulle understøttes af dyreforsøg forinden, de blev tilgængelige for forbrugerne.

Som en effekt af de nye cruelty-free produkter, er der kommet et større fokus på brugen af veganske skønhedsprodukter, og sidenhen har man set en voksende tendens til at vælge bæredygtigt, når det kommer til kosmetik.

Det er en utrolig spændende og ikke mindst nødvendig tendens i det kinesiske samfund, at der fra nu af er muligheden for at indtænke bæredygtighed som en del af e-handlen.

Interesseret i bæredygtig markedsføring? Læs mere i mit indlæg her.

Social commerce: Kinas integrerede shoppingoplevelser

Når man snakker om det kinesiske e-handelsmarked, er man først og fremmest nødt til at sætte sig ind i, at dette marked i den grad er bygget op omkring forbrugernes mobilvaner.

Kineserne bruger 2 timer mere end det globale gennemsnit på deres mobile enheder til dagligt, hvilket i alt bliver til 5 timer om dagen.

Af denne grund er det på mobilerne, at virksomhederne skal nå ud til brugerne, og dette gøres i høj grad via en lang række e-handels apps, hvoraf flere af disse er ejet af Alibaba.

Det er dermed de mobile enheder, der generer langt størstedelen af salget i landet. Mere præcist foregår 80% af e-handlen på mobile enheder, og således vokser social commerce i raketfart i Kina og er en essentiel drivkraft bag e-handlen i landet.

Ifølge ChinaGravy forventes det at social commerce vil være med til at generere en omsætning på globalt plan på over 600 millioner USD inden 2027, og her vil Kina altså være en vigtig spiller.

Interesseret i at blive klogere på online shopping tendenser i Kina? Så læs mere i mit indlæg her vedrørende TEMU – den nye store kinesiske markedsplads.

AI og big data: Fremtidens personaliserede shoppingoplevelser

Med det store forbrug af sociale medier og mobile apps, er der tale om en hel del brugbare data, der via AI værktøjer gør det nemmere for virksomhederne at orientere deres produkter mod specifikke segmenter og på samme tid justere deres strategier efter tidens tendenser.

Den store mængde af data genereret af de kinesiske forbrugere vil uden tvivl være med til at skabe mere personaliserede shoppingoplevelser med mulighed for anbefalinger, målretning af annoncer og forbedrede kundeoplevelser.

AI og AGI – Lær forskellen at kende her.

Fremkomsten af private label brands i Kina

Foruden den forbedrede og personaliserede shoppingoplevelse, der kan forventes på det kinesiske marked som følge af brugen af Big Data, kan man også forvente, at der med den hastige udvikling af den digitale infrastruktur også er mulighed for, at virksomheder i Kina opnår et større potentiale for at kreere private label brands, der kan målrettes forbrugernes specifikke behov.

For fremtiden kan man med rette forvente en stor fremkomst af disse private label brands, der sætter et større skub i konkurrencen på det kinesiske marked og udfordrer de allerede eksisterende brands på pris og kvalitet.

Den teknologiske udvikling inden for mobilbetalinger

En af de centrale faktorer for Kinas massive e-handels vækst har været udviklingen inden for mobilbetalinger.

Da 80% af e-handlen foregår på mobilerne, har der været et stort behov for udviklingen af lige netop denne form for betalingsplatforme.

Blandt de mest populære betalingsplatforme finder man Alipay og WeChat pay, der både anvendes online såvel som i fysiske butikker.

Integrationen af disse platforme i alt fra sociale medier til daglige transaktioner, understøtter blot vigtigheden af den konstante udvikling af de mobile betalingsplatforme.

Cross-border e-handel: Kinas globale ekspansion

Du har med garanti et mentalt billede af Kina som hele verdens fabrikant.

I øjeblikket ser man dog en ændring i denne tendens, hvor landet faktisk er begyndt at importere i stor stil på baggrund af en stigende efterspørgsel på udenlandske varer.

Det er særligt den voksende middelklasse i Kina, der efterspørger produkter af høj kvalitet fra udlandet, og med en forbedring af den geografiske infrastruktur såvel som fremkomsten af marketplaces med internationale produkter, er der sket et boom i den globale e-handel.

Efterspørgslen er dog ikke kun blandt de bedre stillede klasser i det kinesiske samfund.

Faktisk ser man også en tendens til, at lavere rangerede byer og distrikter i lige så høj grad er interesserede i at shoppe online og gør det gerne i grupper for at opnå rabatter og fordele.

Af denne årsag er flere webshops begyndt at give mulighed for gruppekøb, der i sidste ende giver flere forbrugere muligheden for at nyde godt af online shopping.

Kinas next-gen kunder: Generation Z og Alpha

Mange af de samme tendenser fra vesten går igen på det kinesiske marked.

Her ser man i høj grad at generation Z og Alpha hele tiden har en finger på pulsen, når det kommer til de nyeste trends via sociale medier og live shopping formatet.

Ønsker man at nå ud til denne målgruppe er det essentielt at benytte sig af de sociale platforme, gerne i samarbejde med influencers, der kan være med til at skabe troværdighed omkring brandet og dets produkter.

Generation X,Y, og Z: Lær dem at kende her.

Den voksende efterspørgsel på sundheds- og wellnessprodukter

Det er særligt den voksende efterspørgsel på sundheds-og wellnessprodukter, der gør sig gældende for det kinesiske marked netop nu.

Det er herunder særligt sundhedsprodukter fra udlandet, der er i høj kurs blandt forbrugerne.

Her finder man et stort forbrug af kosmetik, sundhedsrelaterede produkter, produkter til babyer samt tilbehør til wellness.

Interessen for udenlandske sundhedsprodukter startede under pandemien, og har indtil videre været i fremdrift.

Dette gælder ikke udelukkende klassiske medicinske produkter, men også i høj grad produkter til velvære og lignende.

Kina: Et e-handelsmarked der vokser i raketfart

Alt i alt kan man med rette forvente en fremtid, hvori det kinesiske e-handelsmarked i den grad vil have noget at skulle have sagt på globalt plan.

For det første vil der være et stort potentiale og ikke mindst en interesse fra de kinesiske forbrugere for, at internationale virksomheder åbner op for dette marked.

For det andet kan man ikke benægte populariteten af kinesiske marketplaces som TEMU og Shein har haft i den vestlige verden – kontroversielt eller ej.

Vi kommer heller ikke udenom at mange af de tendenser vi ser i vesten (Live Shopping, Social commerce etc.) kommer fra det kinesiske e-handelsmarked, og det kan dermed godt betale sig at holde sig ajour med, hvad der rører sig på netop dette marked.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »