Internettets historie

Internettets historie
Micky Weis
Micky Weis

15 års erfaring i online marketing. Tidligere CMO i bla. Firtal Web A/S. Blogger om marketing og de ting jeg har oplevet på vejen. Følg med på LinkedIn for daglige opdateringer.

Jeg har efterhånden beskæftiget mig med online markedsføring og e-commerce i mere end 15 år, og bare på denne tid er der fundet en stor udvikling sted, i forhold til hvordan vi bruger såvel som, hvordan vi forholder os til internettet.

Det giver helt sig selv, at internettet har givet mig muligheden for at påtage mig mange spændende opgaver, og jeg er både dyb taknemmelig for denne udvikling og på samme tid enormt fascineret.

Af denne grund har jeg valgt at dedikere dette indlæg til en mindre gennemgang af internettets udvikling med nogle, hvis du spørger mig, interessante nedslag, der i den grad har gjort internettet til, hvad det er i dag.

Er du lige så interesseret i internettets historie som mig? Så håber jeg du vil læse med videre her!

Det første spadestik blev taget i USA

Vi skal faktisk helt tilbage til år 1969 for at se den første udvikling af internettet.

I dette år bliver den første e-mail nemlig sendt mellem to computere i USA.

Formålet med at udvikle e-mails var at skabe et informationsnetværk, der ikke behøvede at blive gemt på en ekstern harddisk, men som kunne tilgås af alle, uanset hvor de befandt sig.

Det blev det amerikanske forskningsprojekt kaldet APRANET, der stod i spidsen for udviklingen af den første e-mailkorrespondance.

Dog opstod der problemer med at sende e-mails, hvis ikke de to computere var forbundet til samme netværk. Dette blev således missionen for 70’erne og 80’erne at rode bod på, og problemet blev løst.

I 1990 ser den første hjemmeside dagens lys og blot 8 år senere bliver søgemaskinen Google lanceret, hvis fineste opgave er at finde rundt i de nu mange forskellige hjemmesider, der er tilgængelige på internettet.

Der er altså her tale om en effektiv filtrering af de mange informationer, som var at finde på the World Wide Web, der blev introduceret som den første webbrowser i 1990.

Allerede året i 1991 kunne browseren tilgås af offentligheden. World Wide Web browseren tillod som noget helt nyt forbrugerne at klikke sig ind på links og blive henvist til hjemmesider.

90’ernes handelsportaler

I løbet af 90’erne finder der en massiv udvikling sted af særligt e-handelsportalerne.

Det startede i 1995 hvor Ebay som de første åbnede op for muligheden, for at brugere kunne sætte produkter til salg og sælge dem internt mellem hinanden.

Ebay har i dag over 135 millioner af brugere og er således et bevis på, at det godt kan betale sig at være først med de gode idéer, også selvom det måske virkede absurd med en online handelsplatform tilbage i 1995.

Det forblev dog ikke mere absurd, end at Den Blå Avis samme år lancerede deres online platform, der i 2008 sidenhen blev opkøbt af Ebay.

Amazon fulgte med i 1995 og startede i første omgang ud som en online boghandel og er sidenhen blevet den kæmpe e-handels markedsplads, vi alle kender i dag.

Googles massive indflydelse

Vi kommer ikke udenom Googles massive indflydelse på internettets historie.

I 1998 blev, hvad der skulle ende med at blive den største søgemaskine i verdenen, lanceret med henblik på at gøre det nemmere at lede efter specifik information på nettet.

Med de utallige hjemmesider, der hver dag blev oprettet på the World Wide Web, blev det indlysende, at det ikke længere var rentabelt at holde de daværende søgemaskiner, der manuelt indekserede informationer i live.

Google tilbød tilbage i 1998 som noget helt nyt at crawle og indeksere hjemmesider med en hastighed og automatik, der ikke var set før.

Siden 1998 er der sket meget. Med algoritmer der dikterer, hvordan en hjemmeside er rangeret på søgemaskinen, er SEO-disciplinerne opstået og for mange er disse blevet deres levebrød.

Googles algoritmer har vist sig at være omskiftelige, og der vil dermed altid være behov for folk, der kan navigere i disse algoritmer og opstille de mest rentable SEO-strategier.

Hvis du er nysgerrig på søgemaskinens massive vækst de seneste årtier, har jeg dedikeret et helt indlæg til Googles historie, som du kan læse lige her.

00’erne lader for alvor brugerne få en stemme

I 2001 blev vi introduceret til Wikipedia, som en af de første store opslagsværker, der for alvor har sat et præg på den information, der i dag er tilgængelig på internettet.

Wikipedia udmærkede sig ved at give brugerne lov til at redigere den tilgængelige information og holde dette opslagsværk fri for overordnede organisationer.

Springer vi to år frem blev WordPress lanceret i 2003 og gav muligheden for, at brugere kunne oprette deres egne blogs og websites.

Dette har i den grad været en gamechanger for internettet, hvis du spørger mig, da det har givet mange virksomheder såvel som privatpersoner en signifikant stemme og plads på internettet.

De næste tre år vender om noget op og ned på det internet vi kendte til i 90’erne.

Med Facebook domænets oprettelse i 2004, Youtube i 2005 og Twitter i 2006 får den almene bruger for alvor en stemme i det store internet.

Der er her tale om et udvalg af de sociale medier, der stadig fylder massivt i vores dagligdag i dag, og som har gjort det enormt spændende for særligt e-commerce foretagender at udvide deres terræn hertil.

Internettet i dag

Der er sket en hel del siden internettets spæde start tilbage i 1969, hvor en internetforbindelse var forbeholdt regeringer og myndigheder.

I en statistik fra 2021 viser det sig at 95% af befolkningen mellem 16 og 74 år brugte internettet i Danmark.

Internettet er dermed blevet allemandseje og med den massive vækst af de sociale medier, er der ikke grænser for, hvilke informationer man i dag kan finde og dele på internettet.

De sociale medier stormer stadig frem og fremkomsten af nye medier – senest TikTok – gør det til en evigt skiftende arena med forskellige stemmer og nye regler at forholde sig til.

Hvad byder fremtiden på?

Spørger du mig, kommer vi for fremtiden til at se meget mere til AI på internettet.

Vi har allerede set eksempler på, hvordan ChatGPT har forandret måden vi søger efter informationer på.

Med Bing og Google, der langsomt men sikkert er ved at inkorporere sprogmodeller i deres søgemaskiner, er det i mine øjne noget, vi kan forvente at se meget mere til i fremtiden.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »