5 tips til den nye Instagram algoritme

5 tips til den nye Instagram algoritme
Micky Weis
Micky Weis

15 års erfaring i online marketing. Tidligere CMO i bla. Firtal Web A/S. Blogger om marketing og de ting jeg har oplevet på vejen. Følg med på LinkedIn for daglige opdateringer.

“Micky, mit engagement på Instagram daler drastigt – det er faldet med over 50% – hvad gør jeg?”

– Dét er en sætning, jeg har hørt meget på det sidste – især fra de større Instagram konti, som jeg administrerer.

Derfor besluttede jeg mig for at undersøge sagen nærmere.

De fleste af os ved, at Facebook valgte at lave om på deres algoritme grundet for meget dårligt indhold for brugeren.

Men gør Instagram det samme?

Tilsyneladende, men det er ikke bekræftet fra officielle medier – endnu. Instagram har ellers været gode til at opdatere deres blog jævnligt med opdateringer, men det er ikke tilfældet denne gang.

Derfor har jeg researches lidt på de blogs, der oftest har ret i, hvad de siger omkring opdateringer på algoritmerne.

Så lad os kigge lidt på, hvad der er sket, og hvad du selv kan gøre for at fastholde dit engagement på Instagram.

1. Synlighed falder organisk

Instagram har haft en stor vækst de senere par år og som en naturlig følge af dette, er pladserne på mediet blevet mindre og mindre, ligesom vi har oplevet det på Google Adwords og Facebook. Mit bud er, at vi også kommer til at opleve det på Amazon.

Desto flere brugere, der kommer på et givent medie, desto mere kamp vil der også være om de enkelte pladser.

Herunder ses væksten for Instagram.
Imponerende tal ikke?

Instagram Vækst

Det er ikke uden konsekvens.

I takt med, at der kommer flere brugere, kommer der ligeledes flere og flere annoncører til. Så vi står i en situation, hvor ikke kun brugerne kæmper om ‘pladserne’, men også annoncørerne, der kæmper om de samme pladser.

Desuden er alle sociale medier baseret på en algoritme.

Algoritmerne er oftest baserede på de ting, som vi liker og deler. Det er derfor, at du måske har oplevet, at du ser mange kattevideoer og konkurrencer på Facebook.

2. Du kan ikke bare være inaktiv

Jeg sidder selv og administrer profiler, der tilhører store personligheder og kendisser, der primært bruger Instagram til personlig branding, hvorfor de ikke er så aktive.

En vigtig pointe er dog, at DU selv skal være aktiv. Dette kan være problematisk for større personligheder eller brands, der administreres af managers og personer, der ikke direkte kan agere på vegne af den egentlige personlighed bag profilen.

Men hvad gør du så?

Jo, du bliver nødt til at være aktiv – længere er den ikke. Du bliver nødt til at deltage som en “normal” person. Med dette menes der, at du ikke blot kan nøjes med være tilstede, for hele idéen bag de sociale medier er, at vi skal interagere med hinanden, så det bliver du også nødt til.

Tips til at være aktiv som brand og personlighed:

1. Kommentér på de første kommentarer, som du får.

2. Find folk, der tagger jeres brand eller hashtag, og kommentér på deres billede – vær personlig og skriv ikke blot noget, som ‘bot’ kunne have skrevet på vegne af dig.

3. Lav shoutout af andre brugers billeder, der indeholder dine produkter eller af brugere, der har taget billeder af dig til et foredrag, hvis du er ‘celebrity’. På den måde opfordrer du andre til at dele noget med dit navn, og således kan Instagram se, at du faktisk bidrager.

4. Find personer og tag billeder sammen med dem, så I kan hjælpe hinanden med at være mere aktive.

5. Sørg for at være autentisk både som brand og som personlighed. Om du er blogger, musiker, brand eller e-commerce forretning – you name it – så er det er en ærlig indsats, der tæller.

Følg Gary Vaynerchuck på Instagram. Selvom han har over 1 million følgere, så svarer han ofte kommentarer, ellers smider han lige et par sko på højkant til dem, der kommenterer hans billeder.

3. Hashtags og beskrivelse

Der har altid været mange diskussioner omkring hashtags. Flere af de nyeste artikler fra 2018 omkring algoritmen vidner om, at vi skal til at bruge færre hashtags og mere kvalitet.

Jeg vil altid anbefale, at du finder hashtags, der er mere nichebaserede end dem med flest tags. Du drukner blandt flere millioner billeder, hvis du blot bruger de mest populære hashtags. Er du et brand eller personlighed, så skab dit eget hashtag. Således kan du også starte en trend, som folk ønsker at følge.

Instagram har nu også gjort det muligt at “anmelde” hashtags – så hvis et hashtags misbruges, kan man nu rapportere det. Således undgår store brands, at deres brandnavn bliver misbrugt af kopisider.

4. Nye features

SnapChat har i skrivende stund fået meget høvl for deres opdatering – og med god grund. Sådan er det dog ikke for Instagram – de udvider nemlig med ting, som vi godt kan lide. Det kan ofte være en rigtig god idé at være en first-mover, som bruger disse nye features.

Der kommer hver måned nye features til på Instagram.

Jeg sidder i et forum med andre udenlandske app-testere, og de er lidt foran den app, vi oplever her hjemme.

Jeg har udvalgt et par af dem jeg finder mest interessante:

Følg Instagram hashags

Det er nu muligt at følge hashtags. Det, synes jeg, er interessant – for både brands og personligheder. At have et unikt hashtag, som dit brand er afsender på, og som folk kan følge, gør det meget interessant. Det fungerer på samme måde i dit feed, som når du følger privatpersoner.

Følg hashtags

Nedenfor kan du se, hvordan du via den blå knap kan følge hashtags.

Instagram Hashtag

Instagram Regram

Instagram arbejder eftersigende på deres egen re-gram funktion direkte i Instagram. Jeg ved ikke om jeg er helt spændt på dette da dette også giver anledning til at flere brugere deler flere ting fra deres feed, præcis som vi har set det på Facebook. Indtil nu har det kun være muligt at dele andre’s opslag på Instagram via en ekstern app såsom “repost”.

Instagram Regram

Cinema og portrætformater

Der kommer efter sigende også nye billedeformater til Instagram.

I takt med at vores telefoner kan mere – såsom tage portræt billeder (den nye iPhone X kan dette) – bliver dette muligvis også en feature på Instagram. Det samme gælder “cinema” – altså en form for biograf format.

Her er et af de eneste screenshots af Cinemagraph

Cinemagraph

Igen: Hver uge tilføjer og tester Instagram nye features. Det kan være store og små ændringer. Jeg vil anbefale, at du følger med. Hvis man er firstmover – altså den første, der bruger disse funktioner, kan man meget vel få rigtig meget ud af dem, og ligeledes kan man skille sig ud fra konkurrenterne.

5. Mine forudsigelser omkring Instagram

Der er mange, der ikke tror på, at Instagram og Facebook er stabile annonceringsmedier. Jeg er ikke i tvivl om, at begge medier også eksisterer om 4-5 år – måske i anden form, men de har så mange brugers data, at de altid vil have en plads på markedet for annoncører – så længe de konstant udvikler og udvider deres muligheder for annoncering igennem Facebook.

Jeg tror dog, at vi, som forbrugere, er med til at presse Mark Zuckerberg til at skabe en platform, der bidrager med relevant indhold – og ikke kun kattevideoer, selvom disse er relevante for nogen 😉

Derudover skal vi, som firmaer, vænne os til, at online annoncering bliver et mere og mere crowded space. Der er flere og flere om buddet, så vi skal til at være mere kreative, og således skal vi skabe indhold, der har værdi for vores brugere.

# Er det stadig værd for virksomheder?:

Lad os slå fast det fast én gang for alle: Facebook annoncering virker, og det er stadigvæk billigt at annoncere gennem Facebook. Den eneste grund til at vi ikke føler, at det er billigt, er, fordi vi kom med, da det var tæt på “gratis. Om 4-5 år kommer vi til at fortryde, at vi ikke gav den mere gas nu, hvor det er så billigt.

Da Amazon startede i sin tid, brugte de Google Adwords som deres primære markedsføringskanal, før det blev dyrt, og der kom for mange annoncører til.

De var dog blandt de første, de var og faktisk Googles største kunde i mange år. Der var ingen, der troede, at de kunne overhale Google indenom.

Det gjorde de kun, fordi de var de første.

Desuden understøtter en lang række studier, at Instagram påvirker op til 75% af alle vores købsbeslutninger. Derfor er det en god idé at investere i din tilstedeværelse på mediet. Dette gælder ikke kun i form af annoncering, men også i form af branding.

# Bonus tippet:

Brug Instagram annoncering som et værktøj igennem Ads Manager på Facebook.

Hvis du har en virksomhedprofil på Instagram, kan du koble den sammen med din Facebook side – på den måde kan du lave en målgruppe baseret på dine interaktioner på Instagram.

Vælg custom audience (engelsk)
Vælg derefter Instagram business profile

Custom Audience Instagram

Vælg derefter profil og dags interval

Custom Audience på Instagram til Annoncering

Du kan ligeledes bruge dine målgrupper, og under dit annoncesæt kan du vælge ‘placering’ til kun at være instagram. Du har p.t muligheden for både at køre annoncering via. Instagram feedet og via. story.

Bruger du Instagram markedsføring i din virksomhed?

Smid gerne en kommentar – det er altid en fornøjelse at læse, hvad I tænker.

Kommentarer

  1. Hej Micky – og tak fordi du deler ud af din viden! Artiklen hjalp en hel del, selvom jeg først læser den nu!

    Jeg poster på livet løs på Instagram gennem min virksomhed, og søger for at der er værdi i hvert opslag, og ligesom dig giver jeg også ud af gratis video materiale, der i mit tilfælde handler om meditation og yoga. Jeg er bare bange for at gøre folk trætte hvis jeg poster for meget – og jeg er sikker på at hvis jeg følger rådene derude om at poste 2 billeder om dagen, at mine “likes” vil dale.

    Men har jeg misforstået det? Jeg vil med glæde gå ned i likes hvis det betyder flere kunder og mere gang i forretningen – når man går ned i likes for jeg bare indtrykket af at folk bliver “trætte” af at man smider så meget ud hele tiden.

    Hvad er din erfaring og skal jeg bare gå “all in” og poste indhold med høj værdi så ofte som anbefalt? – Det vil jeg synes var fedt, men kun hvis det har positiv effekt.

    Endnu engang tak for dine råd og vejledning! – Jeppe // AAGAARD YOGA

  2. Hej! Og tak for en super godt indlæg. Jeg har utrolig mange veninder (og venner) der er begyndt at bruge det der https://autolikes.dk/ til at få gratis likes og følgere. De siger de får mange flere ægte likes og følgere med det… Hvad er jeres erfaring med det? Overvejer det nemlig kraftigt. Mvh Anne Bang

  3. Hej, jeg har en virksomhed men har ikke været så aktiv de sidste par år, det er jeg så nu. Men hvor førhen ville jeg få et hav af likes af følgere og ikke-følgere pga. hashtag, men nu er jeg heldig hvis jeg får 10 likes trods 3500 følgere og diverse hashtags, jeg forstår det ikke? Jeg kan se at jeg fremkommer, hvis jeg søger på mine hashtags, så jeg er ikke blokeret af IG?
    Bh. Nenne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »