SEO er fortsat blandt de mest effektive metoder til at tiltrække flere besøgende til en hjemmeside og derved opnå succes som online virksomhed.
SEO er en disciplin, jeg efterhånden har beskæftiget mig meget med, og som jeg i tidligere indlæg har delt min viden omkring.
Du finder for eksempel min omfattende guide til SEO lige her.
I dag skal det dog mere konkret handle om, hvad SEO i sin grundessens er.
Lad os komme i gang!
SEO står for Search Engine Optimization, og kan på dansk oversættes til søgemaskineoptimering.
Der er altså her tale om optimeringen af brugen af søgemaskiner og herunder Google, som fortsat er den mest anvendte på verdensplan.
Vi anvender Googles søgemaskine til at søge efter alt fra rejser, opskrifter til sko og filmanmeldelser på nettet, og hver gang bliver vi præsenteret for de mest relevante søgeresultater.
Dette var nemlig blandt Googles missioner, da de startede ud i 1998 – forbrugerne skulle altid præsenteres for relevante resultater fremfor selv at skulle søge efter dem som i et leksikon.
Interesseret i at vide mere om Google? Læs mere om søgemaskinens historie i mit indlæg her.
Ved hver søgning bliver man i dag præsenteret for to typer af resultater; sponsorerede og organiske resultater.
De sponsorerede resultater eller betalte annoncer er administreret gennem Google Adwords og kan ikke som sådan forbindes med SEO disciplinerne, som jeg vil gennemgå i dette indlæg.
De organiske resultater er dog afhængige af den rette søgemaskine optimeringsstrategi for at komme til at rangere øverst blandt søgeresultaterne og dermed opnå størst synlighed.
Intern og ekstern SEO
Når man snakker SEO, vil der være to generelle former for søgemaskineoptimering – nemlig den interne og den eksterne.
Lad os kigge lidt nærmere på de to herunder.
Intern SEO
Med intern SEO menes der i første omgang den content, din hjemmeside er bygget op af.
For at generere trafik til din hjemmeside kan det give enormt god mening at bruge krudt på content som eksempelvis blogindlæg, artikler, guides, F&Q etc.
Din hjemmesides undersider med content, der kan relateres direkte til det, din virksomhed kan tilbyde, vil nemlig have muligheden for at rangere højt på Google, når brugerne søger på netop de søgeord, som dit content omhandler.
Læs mere om, hvad SEO tekster er for en størrelse i mit indlæg her.
Efterhånden som din hjemmeside får inkorporeret relevant content fx i form af blogindlæg eller guides, vil interne links ydermere være en effektiv måde at hjælpe brugeren med at navigere rundt på din side.
Indeholder din nyeste guide eller blogindlæg relevant information, der specificeres i et tidligere indlæg, vil et link til dette være oplagt, da det også lader Google vide, at den linkede side har relevans, og at din hjemmesides struktur er til gavn for brugeren.
Ekstern SEO
Ekstern SEO indebærer ligeledes en række strategier, og blandt disse finder man ekstern linkbuilding.
Som nævnt ovenfor, er interne links med til at give Google et overblik over din hjemmesides struktur.
Eksterne links er i denne forbindelse med til at give søgemaskinen et indblik i troværdigheden af din hjemmeside.
Man kan anskue relevante eksterne links, der henviser til din hjemmeside, som omtale af din hjemmeside og det produkt, du kan tilbyde.
Kommer disse links fra troværdige kilder, vil Google prioritere din hjemmeside i søgeresultaterne, da det er et tegn på, at din hjemmeside er særligt relevant for brugerens søgning.
Interesseret i en grundigere gennemgang af intern og ekstern SEO? Læs mere i mit lynkursus her.
Tekniske aspekter ved SEO
Missionen fra Googles side har som nævnt tidligere været at præsentere brugerne for de mest relevante sider som muligt for hver søgning, der bliver foretaget.
Dette kommer dels til udtryk rent indholdsmæssigt, som beskrevet ovenfor og dels rent teknisk.
Struktur
Google gider ikke bruge krudt på hjemmesider med en dårlig struktur, og hvor det tager tid for brugerne at finde det, de leder efter.
Det første man bør sikre sig, er dermed en navigerbar struktur på sin hjemmeside med en overskuelig menu.
Det er i denne forbindelse også relevant at nævne din hjemmesides sitemap. Med et sitemap hjælper du nemlig søgemaskinen med at indeksere din hjemmeside korrekt, således at alle relevante undersider indgår som en del af Googles indeks.
Hastighed
Dertil vil hastigheden af din hjemmeside også spille en afgørende rolle – både for computer- såvel som mobilbrugere.
Sørg for, at din hjemmeside kan tilgås på en optimal hastighed ved eksempelvis at have billeder i passende størrelser, ikke for mange produkter pr. side etc.
Title tags og meta descriptions
Et tredje eksempel på teknisk SEO (der findes mange flere, dette er blot ment som et oprids af de mest gængse discipliner) finder man title tags og meta descriptions.
Der er her tale om den titel og beskrivelse, som brugerne bliver præsenteret for ved en søgning på Google.
Titlen og beskrivelsen bør være relevant for søgningen og for den side, de henviser tilbage til.
På denne måde ved både Google og brugerne hvilke sider, der er relevante at klikke sig ind på.
De tekniske SEO discipliner kan dog være svære at finde hoved og hale i.
Derfor finder man i dag et hav af forskellige SEO værktøjer, der hjælper hjemmesideejere, med løbende at optimere deres websites. Disse SEO tools kan du læse mere om i mit indlæg her.
15 års tips og tricks?
På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?
Kommentarer