Hvad er Facebook Pixel?
Micky Weis
Micky Weis

15 års erfaring i online marketing. Tidligere CMO i bla. Firtal Web A/S. Blogger om marketing og de ting jeg har oplevet på vejen. Følg med på LinkedIn for daglige opdateringer.

” Du skal bare lige have installeret jeres Facebook Pixel ” – øh?

Et af de spørgsmål jeg har fået mere end én gang er omkring Facebook Pixel, og hvad det egentlig er.

I bund og grund er det en lille kode du kan indsætte på din hjemmeside, enten direkte i koden eller via Google Tag Manager.

Når du har indsat denne kode på din hjemmeside vil Facebook kunne matche den adfærd brugerne har på din hjemmeside med de samme brugere på Facebook.

Dermed kan du bruge den adfærd i dine målgrupper og dermed i din Facebook annoncering.

Når du har installeret din Facebook Pixel korrekt, vil du kunne se en lille grøn lampe blinke i din Facebook Business Manager.

 

Dette betyder at din pixel er aktiv og Facebook modtager trafik fra den. Du kan herefter oprette målgrupper ud fra dette.

Du kan ligeledes tilgå din Facebook events manager og se hvilke handlinger de brugere der besøger din hjemmeside tager og du kan opsætte unikke pixel events.

Et event er når man udspecificerer hvilken konkret handlinger en bruger tager på en hjemmeside.

Du kan se herunder hvordan det kan se ud på en webshop 

Som det kan ses har vi her opsat specielle events på følgende handlinger:

  • Når folk tilføjer noget til kurven
  • Når de begynder at fuldføre deres betaling
  • Når de har gennemført en ordre

 

Det betyder derfor at vi kan bygge målgrupper baseret på denne adfærd, derudover kan man bruge disse målgrupper til at skabe look-a-like målgrupper eller på dansk kopimålgrupper.

Disse målgrupper beder man Facebook finde x antal % der minder mest om dem der i forvejen har fortaget en given handling, såom at tilføje noget til kurven.

Hvis Facebook matcher deres demografi, interesser, geografier mv. og finder brugere der minder om disse, vil denne målgruppe ofte være en af de bedst performende i forhold til det materiale man har.

Hvis man eksempelvis gerne vil have flere til at købe noget på sin webshop, så skal man måske overveje at ekskludere dem der i forvejen lige har købt.

Derfor kan det være en fordel at oprette en målgruppe med dem der har købt noget de sidste 7 dage og så ekskludere denne målgruppe fra dine kampagner.

Medmindre man gerne vil sælge til dem igen selvfølgelig.

Man kan opsætte disse “basale” events, men også skræddersy sine egne.

Når man først har pixel installeret er det kun fantasien der sætter grænser.

Et par eksempler på skræddersyet event tracking: 

  • Folk der har besøgt /kontaktos
  • Folk der har besøgt /ydelse/ydelse-nr-1
  • Folk der har besøgt forsiden, men ikke andre sider
  • Folk der har besøgt /takfordintilmeldingtilnyhedsbrevet

På den måde kan du danne målgrupper mere specifikt og give de enkelte målgrupper bedre indhold ved at skræddersy det ud fra deres adfærd på hjemmesiden.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »