Branding er et utroligt bredt begreb, hvori man med rette kan dykke ned i et hav af forskellige aspekter.
I dette indlæg holder vi os til ’the basics’ og tager et kig på, hvad branding i sin essens er.
Hvad består branding af?
Branding kan i nogle tilfælde være en uhåndgribelig størrelse at arbejde med, men der er også håndgribelige elementer, der er til at tage og føle på.
Lad os tage et kig på nogle af de helt basale elementer, vi forstår ved branding.
- Navn og logo
- Typografi og slogan
- Former og farver
Det giver sig selv, at navnet på et brand er med til at udgøre førstehåndsindtrykket for forbrugerne.
Med et navn der er nemt at forstå, let at huske og som på samme tid indkludere et logo, der er unikt let genkendeligt, er man godt på vej til at skabe brand awareness.
Typografien vil her være med til yderligere at understrege brandets identitet, mens et slogan kan være med til at udtrykke et løfte eller et værdisæt over for forbrugerne.
Vi kommer ikke udenom, at former og farver har en psykologisk effekt på forbrugerne og kan ligeledes have en stor effekt på, hvordan brandet anskues.
Branding vs. Marketing
Mange gange kan man komme til at sætte branding og marketing i samme bås på trods af, at der er tale om to forskellige discipliner.
Branding kan anskues som en virksomheds identitet.
Marketing er midlet, der er med til at kommunikere denne identitet til forbrugerne.
Kombinationen af de to discipliner er essentiel for, at forbrugerne kan skelne mærkerne fra hinanden end på andet end blot et logo og et navn.
Forestil dig eksempelvis to forskellige shampoo mærker, men som sælger nøjagtigt det samme produkt med de samme ingredienser og med de samme fordele.Hvilken shampoo ender forbrugeren med at købe?
Her kommer det an på samspillet mellem branding og marketing.
Lad os sige, at det ene mærke fokuserer på self-care, luksus og skønhed og benytter i denne forbindelse influencer samarbejde og et minimalistisk udtryk med et smukt logo, der emmer af et luksusprodukt.
Lad os så sige, at det andet shampoo mærke fokuserer på bæredygtighed, ansvar og miljøvenlighed og via tydelige miljøbevidste annoncer, emballage og farvevalg står det ligeledes klart for forbrugeren af dette mærke er så grønt, som det overhovedet kan blive.
Ovenstående eksempler viser, hvordan det samme produkt kan brandes og markedsføres på to vidt forskellige måder afhængig af identiteten af mærket.
Resultatet bliver, at forbrugeren ser mærkets tydelige identitet og kan på baggrund af dette afgøre, hvilken shampoo der stemmer bedst overens med vedkommendes værdier.
Positionering af brands
Når man snakker branding, kommer man ikke udenom positionering.
Når det kommer til branding, hvad end der er tale om en ny lancering eller et allerede etableret mærke, så er positioneringskort, et essentielt værktøj at arbejde med.
Positionering refererer ganske enkelt til den position, som et brand har i forbrugernes bevidsthed.
Her kan det eksempelvis komme an på parametre som kvalitet og pris, men det kan i lige så høj grad også være mange andre parametre afhængig af hvilket marked, der er tale om.
Pointen er bare, at der med de rette branding (eller re-branding) strategier, vil være mulighed for at analysere, hvordan forbrugerne tænker om et mærke for dermed bedre at kunne positionere sig attraktivt i forhold til sine konkurrenter.
Jeg har i et tidligere indlæg skrevet om positioneringskort, som du kan læse mere om her.
Employer branding
Foruden de brandingstrategier, der har til hensigt at skabe eller vedligeholde identiteten af en virksomhed over for forbrugerne, er der også et andet vigtigt niveau; nemlig employer branding.
Når det kommer til employer branding, er der her fokus på, hvordan virksomheden formår at identificere sig selv over for sine aktuelle såvel som kommende medarbejdere.
Her vil der være fokus på at brande virksomheden som en attraktiv arbejdsplads, hvor medarbejderne trives, og hvor kommende medarbejdere vil kunne se en potentiel fremtid med mulighed for personlig vækst.
Foruden de fordele, det kan medføre internt for virksomheden, kan der også i nogle tilfælde være tale om en spill-over effekt på forbrugerne.
Hvis forbrugerne eksempelvis ved, at medarbejderne i en virksomhed er fuldt ud tilfredse, kan det medvirke til en positiv effekt og styrke købsintentionen.
Fordele ved den rette branding
Der er mange fordele at hente ved den rette branding – dels for forbrugerne men også for fremtidige medarbejdere.
Som nævnt i eksemplet tidligere er branding, foruden at være med til at adskille mærker fra hinanden, også det, der er med til at skabe identitet omkring et mærke, som forbrugerne kan identificere sig med på baggrund af deres egne værdier.
Er der et overlap mellem virksomhedens værdier og forbrugeren, vil der være potentiale for loyale kunder.
Internt i virksomheden bidrager en tydelig branding desuden til at medarbejderne ikke er i tvivl om, hvilke værdier der gør sig gældende for virksomheden og dermed, hvad det overordnede mål er for fremtiden.
Der vil unægtelig være en vis grad af motivation forbundet med at arbejde sammen om det samme sæt af værdier, der er klart kommunikeret og brandet af virksomheden.
Interesseret i value proposition? Læs mere i mit indlæg her.
15 års tips og tricks?
På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?
Kommentarer