Siden sin spæde start i 1998 har søgemaskinen Google i den grad opnået dominans, og er i dag den mest anvendte søgemaskine på verdensplan.
Hver dag bliver der på globalt plan foretaget omkring 8,5 mia. søgninger pr. dag, og det har givet anledning til, at virksomheden har højnet relevansen for de søgeresultater, der dukker op på siden.
Meningen med Google var nemlig, at alle skulle have adgang til at søge efter aktuelt indhold på internettet.
Søgemaskinens fineste opgave blev dermed at præsentere brugerne for de mest relevante sider og informationskilder til de pågældende søgninger.
I stedet for at brugerne selv skulle slå op i specifikke kataloger på internettet manuelt, så skulle denne nye søgemaskine på baggrund af algoritmer spare brugerne for tiden brugt på research.
Udvikling af søgemaskinens teknologi
I starten af årtusindeskiftet begyndte udviklingen af søgemaskinen for alvor.
Firmaet kunne nu understøtte en længere liste af sprog (der i dag tæller op til 170 sprog) og i løbet af kort tid blev Google til den største og mest anvendte søgemaskine i verden.
Der blev her sat gang i processen med at udvikle indekseringsmekanismer, der skulle bruges til at indeksere og crawle hjemmesider for indhold for altid at kunne præsentere det mest relevante indhold for brugerne.
I samme forbindelse begyndte Google at sælge annonceplads på deres søgemaskine.
Tekstbaserede annoncer blev den første, der udgjorde en af indtægtskilderne for søgemaskinen.
Vi bevæger os her over i de velkendte Google Ads, som du kan læse meget mere om i denne artikel.
Disciplinen SEO udspringer af denne indekseringsstrategi
For at en hjemmeside kan rangere højt i søgeresultaterne, er der nemlig behov for at opsætte hjemmesiden således, at den giver mening for søgemaskinen at indeksere.
Indholdet skal med andre ord være relevant, og der findes mange forskellige discipliner inden for SEO-faget, der netop benyttes til at optimere en hjemmeside for bedst mulig performance i søgeresultaterne.
Blot for at nævne et par af disse discipliner:
- Oprettelse af en sitemap over en hjemmeside. Dette vil hjælpe Google med at indeksere en hjemmeside og lader søgemaskinen vide, hvornår den er relevant at vise i søgeresultaterne.
- Intern og ekstern linkbuilding. Dels vil det gøre en hjemmesides undersider mere relevante og synlige for Google via interne links, og dels vil din hjemmeside generelt nyde godt af eksterne links, der øger relevansen for brugerne og dermed også for søgemaskinen.
Googles tillægsprogrammer
Udover at kunne tilbyde et umådeligt stort register af informationer og hjemmesider har Google med årene også udviklet tillægsprogrammer til deres service og har desuden opkøbt store platforme som eksempelvis YouTube.
Blandt tillægsprogrammerne, som Google kan tilbyde, vil der eksempelvis være tale om:
- Maps
- Translate
- Gmail
- Scholar
Det er blandt andet disse programmer, der ofte kommer frem i søgelyset, når man snakker om andre søgemaskiner, der på baggrund af en mangel på samme, ganske enkelt ikke kan måle sig med Google.
Denne differentieringsstrategi har for Google været afgørende for at opnå den solide plads på forbrugernes computere, tablets og smartphones, der gør, at mindst én af Googles tjenester vil blive anvendt på daglig basis.
Kritik af Google
Google udvikler konstant på at gøre deres søgemaskine endnu mere målrettet for at kunne tilbyde brugerne en mere personlig oplevelse med søgemaskinen.
For at kunne opfylde målet om at gøre deres ydelse endnu mere målrettet, kræver det data.
Kritikere af Googles strategier mener, at der finder en for stor og for omfattende dataindsamling sted af brugerne, og at der ikke er nok gennemsigtighed omkring, hvad disse data helt konkret bruges til.
Googles formål med dataindsamlingen er naturligvis at tilbyde en mere personaliseret tilgang til at anvende søgemaskinen og sørge for kun at tilbyde de mest relevante søgeresultater såvel som annoncer for forbrugerne.
Personligt synes jeg, at det er en spændende debat. Der er her tale om forskellige niveauer af brugen af Googles søgemaskine.
På den ene side har vi den enkelte forbruger, der enten ønsker (eller ikke ønsker) at blive præsenteret for relevante annoncer, og på den anden side de mange virksomheder, der kan få sat skub i deres salg ved at anvende Google Ads såvel som andre virksomhedsværktøjer fra søgemaskinen.
Når det kommer til kritikken af dataindsamlingen, er det også vigtigt at have for øje, at større instanser som eksempelvis Europa kommissionen, konstant holder øje med hvilke data der indsamles af Google og til hvilket formål.
Kritikken af Googles brug af data er dermed ikke en kamp forbrugerne selv skal tage op med Google. Der findes i stedet hele afdelinger, der tager sager som disse op med søgemaskine-giganten.
Googles konkurrenter
Med tiden er der naturligvis kommet konkurrenter til i søgemaskinearenaen.
Her kan blandt andet nævnes Yahoo og Bing, der begge har opnået om ikke lige så stor succes, så alligevel nok anerkendelse til at være blandt de mest anvendte søgemaskiner.
I denne forbindelse er det også relevant at nævne, at der i protest til Googles indsamling og anvendelse af data, er set flere forsøg på at tilbyde forbrugerne søgemaskiner, der gør det modsatte; der ikke indsamler nogen form for data men snarer tilbyder en søgemaskine uden frygt for at blive holdt øje med.
Blandt disse eksempler er den mest populære DuckDuckGo, som jeg har dedikeret et helt indlæg til, som du kan læse lige her.
I korte træk er DuckDuckGo en søgemaskine, der har gjort det til sin mission at tilbyde forbrugerne et ”safe space” på internettet, hvor der hverken eksisterer cookies eller bliver indsamlet data omkring søgehistorik og besøgte hjemmesider.
Søgemaskinen er udviklet med henblik på at imødekomme forbrugernes ønsker om mere privatliv på internettet uden at blive præsenteret for målrettede annoncer.
Der er naturligvis tale om en smagssag her.
For nogle kan det være enormt grænseoverskridende at blive præsenteret for annoncer, der har relevans til ens søgeresultater, shoppingvaner på nettet etc.
For andre giver det god mening at blive præsenteret for målrettede annoncer, der forbedrer oplevelsen af at surfe rundt på nettet, fremfor at blive præsenteret for annoncer, der ikke har relevans.
Uanset hvad, tror jeg ikke det bliver det sidste, vi har hørt omkring mere privatliv på internettet.
Fremtiden for Google
Efter flere årtier med massiv fremgang og succes kan man med rette spørge, hvad fremtiden byder på for Google.
År efter år har firmaet troligt fulgt med i udviklingen og skabt grobund for, at et hav af virksomheder har opnået succes ved at blive vist i søgeresultaterne såvel som i Googles forskelligartede annoncer.
Nu er det endelig blevet tid til, at Google kommer med på den store AI-bølge, der har taget verdenen med storm.
Med Open-AI’s chatbot ChatGPT er det nemlig for mange firmaer blevet indlysende, at AI I den grad er kommet for at blive.
Interesseret i at vide mere om ChatGPT? Læs mere om chatbotten i mit indlæg lige her.
Med implementeringen af Google Bard – Googles bud på en AI chatbot, der er bygget op af komplekse sprogmodeller – er Google endelig blevet en del af AI bølgen.
Der er her tale om en chatbot, der går ud over de søgeresultater, som Google ellers kan tilbyde.
Målet er at skabe endnu mere relevante søgeresultater ved brug af den information, Google allerede har som en del af deres enorme database.
Stilles der dermed et spørgsmål i søgebaren, vil der udover de sædvanlige links også komme et bud på et længere svar fra Google Bard, der indeholder relevant information i én samlet chatfunktion, hvor brugeren kan stille opfølgende spørgsmål, blive præsenteret for relevante links etc.
Dette betyder også, at Google forventer mere af den information, der bliver en del af dens database.
Vil man op og rangere i Google Bard som et relevant link, skal man derfor sørge for at sit websites indhold er unikt og relevant.
15 års tips og tricks?
På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?
Kommentarer