Måske har du hørt lidt til det såkaldte bounce rate før? Der er nemlig her tale om et vigtigt begreb inden for online markedsføring og webanalyse.
I min digitale ordbog har jeg kort berørt dette begreb, såvel som mange andre nyttige begreber, men i dette indlæg graver vi et spadestik dybere og tager et kig på, hvilke faktorer der har en direkte indvirken på en hjemmesides bounce rate.
Hvad betyder bounce rate?
Bounce rate betyder på godt dansk ”afvisningsrate”.
Der er her tale om, hvor mange personer, typisk talt op i procentdele, der klikker sig ind på en hjemmeside for derefter at klikke sig ud igen, uden at have interageret med hjemmesiden yderligere.
Med andre ord afviser brugeren hjemmesiden hurtigt efter at have klikket sig ind på den.
Denne handling er for langt de fleste hjemmesider ikke ønskværdig. Meningen med at brugerne klikker sig ind på en hjemmeside er, at de finder interesse i det, som websitet kan tilbyde og klikker sig rundt på siden for til sidst at konvertere.
Relevansen af din hjemmeside
For mange hjemmesider vil der være en vis bounce rate forbundet med hver enkelt underside og i en webanalyse vil det være relevant at evaluere på netop disse målinger.
Afvisningsprocenten kan nemlig i mange tilfælde være en indikation om, hvor relevant din hjemmesides indhold er for brugerne, der klikker sig ind på den.
Med andre ord; hvor effektiv er din hjemmeside til at kommunikere relevante budskaber, der får brugerne til at konvertere?
Kriterier for analyse af bounce rate
Normalvis måler man en bounce rate i procentdele.
Disse procentdele af, hvor mange brugere der klikker sig væk fra din hjemmeside uden at have interageret yderligere med denne, kan via en webanalyse analyseres ud fra forskellige kriterier:
- Søgeord – stemmer forventningerne til et søgeord ens med indholdet, du kan tilbyde, eller indikerer afvisningsprocenten manglende relevans på søgeordsniveau?
- Kanal – hvor stor er afvisningsprocenten ift. den kanal brugerne kommer fra? (sociale medier, organiske resultater etc.)
- Undersider – lever hjemmesidens content op til brugernes forventninger eller klikker de sig hurtigt ud af undersiden igen?
Er en høj bounce rate per definition negativ?
Man kan ikke alene konkludere, at en høj afvisningsprocent er negativ. Der vil her være en hel del forskellige faktorer der spiller ind.
En høj afvisningsprocent kan nemlig også være ensbetydende med, at ens hjemmeside tilbyder al den nødvendige information på den side, som brugerne klikker sig ind på.
Det er her vigtigt at anskue procentandelen af brugere, der klikker sig væk, i forhold til konteksten.
Er der for eksempel tale om en blog eller anden form for informationsside, vil det være positivt at brugerne oplever at opnå al den information, de har behov for, blot ved hjælp af ét enkelt klik.
Modsat, hvis din hjemmeside sælger en række produkter eller en ydelse, vil det være relevant at tage et kig på, hvilke faktorer der spiller ind, hvis der her er tale om en høj afvisningsprocent.
Årsager til en høj bounce rate
Årsagerne til en høj bounce rate kommer naturligvis an på den enkelte hjemmeside og konteksten for brugernes besøg på denne.
Man kan dog i grove træk opstille en række faktorer, der kan udgøre dele af den samlede årsag til, hvorfor der er mange brugere, der efter kort tid springer fra.
Er der for eksempel tale om et kompliceret design på en hjemmeside uden en tydelig CTA, vil brugerne uden tvivl blive forvirrede og ikke klikke sig videre på websitet.
Dette vil også komme til udtryk, hvis der er mangel på god struktur. Menuen bør være nem at navigere rundt i og ønsker man, at brugerne tager sig tiden til at besøge mere end én underside kan man med fordel krydshenvise med interne links, der hvor det giver mening.
Slutteligt vil der som oftest være en høj bounce rate forbundet med uoverensstemmelse mellem søgeord eller meta description og websitets indhold.
Bliver brugerne lovet noget i de organiske resultater såvel som de betalte annoncer, men oplever noget ganske andet på selve hjemmesiden, vil det helt naturligt føre til en vis afvisningsprocent.
15 års tips og tricks?
På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?
Kommentarer