Minerva modellen
Micky Weis
Micky Weis

15 års erfaring i online marketing. Tidligere CMO i bla. Firtal Web A/S. Blogger om marketing og de ting jeg har oplevet på vejen. Følg med på LinkedIn for daglige opdateringer.

Har du hørt om Minerva modellen før?

Der er her tale om en model, der blev udarbejdet med henblik på at fungere som et redskab til markedsføring og herunder særligt segmentering tilbage i 90’erne.

Med andre ord er det en model, der kan give indsigt i forbrugernes behov baseret på deres værdier og livsstil.

Jeg har i tidligere indlæg beskrevet en række forskellige modeller, der er blevet udarbejdet specifikt til markedsføring – dem kan du læse mere om her:

Hvad er Minerva modellen?

Minerva modellen blev udarbejdet tilbage i 90’erne af Henrik Dahl og analysefirmaet AIM-Nielsen på baggrund af en lang række kvantitative interviews i blandt danske forbrugere (hvorfor denne model også bedst kan anvendes inden for de danske grænser).

Modellen havde til hensigt at gøre det nemmere at segmentere målgrupper på baggrund af informationer, der gik udover blot geografi og demografi.

I stedet var der et behov for at dykke ned i danskernes livsstil og forbrugspræferencer for at finde frem til mønstre, der ville gøre det nemmere at nå de rette målgrupper.

Modellen består af fem segmenter (blå, grøn, rosa, violet og grå).

Inddelingen består af følgende livsstilsværdier: moderne, traditionel, idealistisk og materialistisk.

Interesseret i segmenteringskriterier? Læs mere i mit indlæg her.

Minerva modellen

Det blå segment

Når det kommer til det blå segment, har vi at gøre med et materialistisk og moderne segment.

Der vil være tale om et segment, hvor karriere og prestige bliver anerkendt som midlet til at følge med de moderne tendenser af materielle goder.

Forbrugsmønster: Luksusprodukter, innovation, teknologi.

Det grønne segment

Det grønne segment er det idealistiske og moderne segment, og der er her tale om et segment, der holder fast i deres værdier og går op i fællesskabet.

Ofte vil overskuddet til aktivt at handle på disse idealer komme fra et højere uddannelsesniveau på samme måde, som det er tilfældet for det karrieredrevne og materialistiske blå segment.

Omvendt vil det grønne segment dog ikke udelukkende gå efter de materielle goder, men vil snarer bruge sine ressourcer på selvudvikling og bæredygtige initiativer.

Forbrugsmønster: Oplevelser, etiske brands, økologi.

Det rosa segment

Når det kommer til det rosa segment, er der tale om et idealistisk og traditionelt segment, der har deres værdier inden for hjemmets fire vægge såvel som inden for lokalsamfundets trygge rammer.

Der er her tale om en mere traditionel måde at leve på, hvor det trygge familieliv kommer før grønne idealer som ved det grønne segment.

Forbrugsmønster: Traditionelle mærker, helseartikler og produkter der forbedrer hjemmelivet (boligindretning, køkkenudstyr etc.)

Det violette segment

Det violette segment er traditionelt og materialistisk – med andre ord et pragmatisk segment, der arbejder hårdt for deres ressourcer.

Der er her tale om et segment, der arbejder for at kunne holde fri og som søger materielle goder til at indfri en følelse af frihed efter et hårdt udført arbejde.

Forbrugsmønster: Praktiske produkter, Afbudsrejser, Anerkendte brands.

Det grå segment

Det grå segment adskiller sig fra de andre segmenter ved at være spontane og ikke følge nogle af de ovenstående segmenters karakteristika til punkt og prikke.

I stedet ser man dette segment finde sin vej i livet ved at prøve forskellige livsstile af.

Personalisering og segmentering bliver i stadigt højere grad vigtig for digital markedsføring. Læs mere i mit indlæg her.

Hvad kan Minerva modellen anvendes til?

Minerva modellen er et segmenteringsredskab og kan anvendes til at definere mere præcist, hvilken målgruppe din virksomhed henvender sig til.

Det giver sig selv, at et sådant redskab er enormt brugbart, når det kommer til at designe kampagner for at nå målgruppen mere præcist.

Det er dog, som med mange andre modeller, vigtigt at være opmærksom på overlap mellem modellens elementer.

For Minerva modellen kan man eksempelvis snakke om, at en person kan gennemgå forskellige faser i livet, der giver anledning til at identificere sig med karakteristika fra forskellige segmenter undervejs.

Minerva modellen er dog blot én ud af mange forskellige segmenteringsmuligheder.

Du kan med fordel kombinere den med andre modeller eller redskaber som eksempelvis udarbejdelsen af en Buyer Persona.

Begrænsninger ved Minerva modellen

Modellen blev som nævnt udarbejdet tilbage i 90’erne i Danmark på baggrund af en række kvantitative interviews.

Allerede her finder vi nogle begrænsninger, som er værd at have in mente.

For det første er der tale om interviews af danske forbrugere, der har givet et nyttigt indblik i de danske livsstile, men som på samme tid kan være svære at anvende i andre kulturelle sammenhænge.

For det andet fandt disse interviews sted for mere end 30 år siden, og hvis der er noget vi alle er bevidste om, så er det hastigheden hvormed mange forhold i vores hverdag har ændret sig (sociale medier, e-commerce etc.)

Modellen bør derfor altid følges op med andre modeller, værktøjer og datakilder for at sikre det fulde udbytte af din segmenteringsanalyse.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »