CMS – stor guide
Micky Weis
Micky Weis

15 års erfaring i online marketing. Tidligere CMO i bla. Firtal Web A/S. Blogger om marketing og de ting jeg har oplevet på vejen. Følg med på LinkedIn for daglige opdateringer.

Introduktion til CMS

CMS er forkortelsen for Content Management System og et softwaresystem, der er designet til vedligeholdelsen og kreationen af digitalt indhold.

Der er dermed rig mulighed for at kreere og håndtere relevant indhold til sin hjemmeside med et CMS uden at være ekspert inden for programmering og webudvikling.

Hvad er et CMS? Få styr på de grundlæggende aspekter, der kendetegner et CMS i mit indlæg her.

Typer af CMS: Sammenligning og Kontraster

Kommunikationen til forbrugerne foregår dog ikke udelukkende via en hjemmeside men også i høj grad via mange andre kanaler.

I denne forbindelse er der udviklet en række forskellige typer af CMS’er, der hver især er tilpasset forskelligartede administrationsbehov for digitalt indhold.

Lad os tage et nærmere kig på de tre overordnede typer af CMS.

Traditionel CMS

Man snakker ofte om, at de traditionelle CMS’er er en alt-i-en løsning, da der ved disse systemer er mulighed for at administrere indholdet på en hjemmeside fra backend og på samme tid se, hvordan dette indhold tager sig ud på frontend.

Denne type system egner sig til forretninger, der har behov for et brugervenligt system og som arbejder med en mere simpel opbygning på deres hjemmeside.

Headless CMS

Modsat det traditionelle CMS er back- og frontend i et headless CMS ikke koblet op til hinanden.

Her kan man i stedet redigere og administrere indholdet på en CMS-platform og efterfølgende via API’er kontrollere, hvilke platforme der skal indeholde hvilken type indhold.

Der er her tale om en større grad af fleksibilitet, når det kommer til, hvordan du ønsker at præsentere dit indhold; om det skal være hjemmesider, mobile enheder etc.

Til håndteringen af denne type CMS vil der være behov for teknisk ekspertise, så hvis din virksomhed i forvejen har eller agter at investere i teknisk snilde og ønsker en fleksibel løsning, er headless CMS et rigtig godt bud.

Decoupled CMS

Et decoupled CMS er på mange måder en kombination af de to foregående former for CMS’er.

Der er her tale om et uafhængigt backend system til administrationen af indhold og mulighed for dels en integreret frontend og dels at distribuere dette indhold til andre platforme.

Dette system kræver noget teknisk snilde, men der er på samme tid en stor grad af fleksibilitet, der gør det muligt at distribuere indhold på tværs af kanaler.

Fordele ved at Bruge et CMS til Dit Website

Der er en lang række fordele at hente ved at anvende et CMS.

Dels skal du ikke selv stå over for en række programmeringsopgaver, og dels kan hele dit team være med inde over, hvordan hjemmesiden, dens undersider og andre kanaler skal tage sig ud ved hjælp af overskuelige redigeringsværktøjer.

Dit foretrukne CMS vil her kunne strømline din forretnings indhold på trods af, at flere hænder har været inde og redigere, og du står dermed tilbage med indhold, der vil være nemt og overskueligt for brugerne at navigere rundt i.

Vigtige Funktioner at Overveje Når Du Vælger et CMS

Når man står over for at skulle vælge et CMS-system, er det vigtigt at have øje for en række faktorer.

Jeg har herunder samlet et udpluk af de funktioner, jeg mener, man bør overveje forinden investeringen i et CMS.

SEO- og integrationsmuligheder

Blandt de kernefunktioner, der kan spare dig for en hel del tid brugt på optimering af din hjemmeside, er et CMS’ indbyggede SEO-løsninger.

Man finder her flere CMS’er, der giver mulighed for at redigere metadata, automatiske sitemaps, søgeordsanalyse mv.

Dertil vil det også være essentielt at sikre sig, at dit foretrukne CMS har integrationsmuligheder med andre systemer som eksempelvis en e-mail platform eller lignende, for at automatisere de mest gængse processer.

Lynkursus: Forstå SEO på 10 min. her

Intuitivt og responsivt design

Et CMS skal være brugervenligt og intuitivt at håndtere og gøre det nemt at redigere og organisere indhold på en hjemmeside såvel som virksomhedens andre kanaler.

Derudover bør det også være et system, der understøtter et responsivt design, der gør det muligt mobiloptimere designet på eksempelvis en hjemmeside.

Fleksible tilpasningsmuligheder

Ingen virksomhed er ens, og det er de dertilhørende hjemmesider og kanaler heller ikke.

Her bør man være opmærksom på, at det udvalgte CMS dels kan tilpasses din virksomheds unikke behov for layout, indhold og design.

Dertil bør der også være mulighed for, at der løbende kan tilføjes ekstra funktioner til et CMS, da der med tiden bør være plads til at hjemmesiden kan vokse.

Populære CMS-platforme: En Oversigt

Der findes efterhånden en lang række forskellige CMS-platforme, der hver især har opnået en stor grad af popularitet.

Blandt disse finder man eksempelvis:

Hvilket CMS skal jeg vælge? Læs mere her.

Sikkerhedsaspekter i CMS: Hvad Skal Du Være Opmærksom På?

Et CMS har adgang til store dele af en hjemmeside med en lang række data, der vil være essentielle at holde sikre.

Mange CMS’er har allerede implementeret en række sikkerhedsforanstaltninger som regelmæssige opdateringer, streng adgangskontrol, automatisk SSL-fornyelse samt gendannelsesmuligheder.

Når du skal vælge din forretnings kommende CMS anbefaler jeg at du er opmærksom på, hvilke muligheder du har for at minimere risiciene for datatab, samt hvordan det enkelte CMS’ supportcenter kan hjælpe dig videre, såfremt uheldet skulle være ude.

Integration med Andre Værktøjer og Systemer

Som nævnt, er integrationsmulighederne blandt de mest essentielle funktioner for et CMS.

For at skabe en så sammenhængende oplevelse på tværs af din virksomheds kanaler, er det vigtigt, at dit foretrukne CMS kan samarbejde med en række forskellige platforme, der kan forbinde din virksomheds data og automatisere vigtige processer.

Blandt de integrationsmuligheder, jeg vil anbefale dig at holde øje med, er følgende:

Fremtiden for CMS: Tendenser og Udviklinger

Når det kommer til fremtiden for CMS er der mange, der spår en større grad af fleksibilitet, der sikrer at indholdet der bliver kreeret, kan nå ud til flere kanaler og således danne grobund for en omnichannel distributionsstrategi.

Derudover er brugervenlighed et af de helt vigtige buzzwords, når det kommer til CMS.

Hele grundideen med et CMS var at skabe muligheden for at brugere, uden de største tekniske færdigheder, kan kreere indhold og administrere denne som ønsket.

Af denne grund er den øgede tilgængelighed bestemt også en tendens, der får lov til fortsat at sætte sit præg på CMS.

Hvordan Vælger Man det Rette CMS?

Nu er det helt store spørgsmål så, hvordan man vælger det rette CMS til sin forretning.

Jeg har herunder sammenfattet de vigtigste punkter, man bør tage i betragtning, når man står over for at skulle vælge det rette CMS.

  • Vær bevidst om, hvilke behov dit CMS skal opfylde, samt hvilke funktioner og integrationer du søger (e-mail marketing, CRM, SEO-værktøjer, e-commerce etc.)
  • CMS kommer i forskellige prisklasser, så overvej gerne forinden, hvad dit budget er for de funktioner, du finder nødvendige for din forretning.
  • Hvor meget energi vil du lægge i at sætte dig ind i et nyt system? Det er ikke alle systemer, der er lige brugervenlige fra første færd, så overvej forinden, hvor meget teknisk snilde dit team kan lægge i systemet.
  • Et CMS skal helst kunne vokse med din forretning, og det her er essentielt at vælge en skalerbar løsning, der opfylder dine fremtidige behov.
  • Sidst men ikke mindst er mulighederne for en dedikeret kundesupport uvurderlige, og jeg anbefaler her at tage et kig på, hvad man kan forvente af systemets support og hjælpecenter.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »