Den digitale udvikling går konstant fremad, og det samme gælder for marketingverdenen. Det er som om den altid er i 5 gear, og det kan være svært at følge med i de seneste trends og teknologier.
Nu har jeg været en del af branchen i det meste af mit voksne liv, så der er ikke så meget, der kan komme bag på mig længere – i hvert fald ikke som da jeg startede i branchen, hvor alt var nyt.
Alligevel kommer der nye teknologier til som får mig til at studse op. Jeg husker, at jeg var lidt paf, da story-formatet blev introduceret, og igen da Facebook lancerede “pixels” og Google lancerede Shopping-formatet. Og nu er det ChatGPT, der er på alles læber.
Kunstig intelligens og machine learning har igennem mange år været buzzwords i den digitale ordbog, der skal i min optik altid et mainstream produkt der er så simpelt at alle kan bruge det, for at lave et indtog i et marked.
Det føler jeg ChatGPT er lykkedes med – ikke mindst pga. enorme hype.
Hvad er ChatGPT?
ChatGPT er en stor AI-sprogmodel, der er trænet af OpenAI. Det er en computerprogrammeret algoritme (don’t ask me how), der er designet til at forstå sprog (også dansk) og give svar på en lang række spørgsmål og emner. ChatGPT bruger deep learning teknikker, der gør det muligt at træne modellen baseret på enormt store mængder data. Denne viden bruger systemet så til at give retmæssige svar og ikke mindst oversætte tekst, samt være i stand til at researche givne områder. Endda meget præcist.
I min optik er ChatGPT ikke direkte revolutionerede (teknologien bag), men selve systemet / software er, fordi alle kan bruge det. Det er ikke længere forbeholdt de dygtige programmører.
Det er desuden relativt nemt at koble sammen med andre systemer såsom Google Sheets, hvilket kan være en form for benzin til ens marketingmotor.
Herunder kan du se en video som kort viser hvordan ChatGPT i sin simple helhed fungerer.
Man giver “ChatGPT” et spørgsmål og dertil får man svar.
Bemærk at jeg har plus-versionen i dark mode, men det fungerer på samme måde.
Mange taler om ChatGPT som om det er enden på mange brancher, og der er klassiske dommedagsprofeter, der dukker op, når der kommer nye teknologier.
Jeg vil i stedet tage ja-hatten på og fokusere på markedsføringsdelen, altså hvad du på lavpraktisk niveau kan bruge den til og hvad jeg selv bruger den til.
Det skal også siges jeg lærer hver dag og bliver klogere og klogere på hvad jeg kan bruge den til. Jeg har for nyligt også udgivet en video i mit kursus omkring dette.
Lad os dykke ned i det! 🙂
ChatCPT & Copywriting – Research & ide generering
Som du kan se i videoen ovenover kan man faktisk bruge “ChatGPT” til at give en idéer til ens titler på både blogindlæg mv. Copywriting er i min optik nærmest en kunstform. At kunne tryllebinde folk via tekst og at ens egen identitet skinner igennem i indholdet.
Det kan den selvfølgelig ikke genskabe, da den mere skriver faktuelt og generelt omkring et given emne, dog langt bedre end jeg har set tidligere.
Lad os komme i gang med det sjove. (Husk at åbne ChatGTT hvis du har adgang så du kan teste mine kommandoer samtidigt).
Herunder har jeg lidt eksempler på copywriting “kommandoer” du kan bruge:
- Giv mig 10 overskrifter om [blogindlæg emne]
- Skriv en brødtekst omkring [blogindlæg emne]
- Giv mig 10 positive argumenter for at bruge [vores marketingtool, eks. Zapier]
- Hvad er de typiske fejl en copywriter laver?
- Hvordan kan jeg indbygge følelser i min tekstforfatning?
- Giv mig en liste over forskellige copywriting frameworks
- Skriv en titel omkring [blogindlæg emne] med humor
- “Er denne tekst korrekt skrevet?” [Indsæt tekst]
Dertil kan du også spørge om din tekst er korrekt stavet. Jeg er dog stadig lidt skeptisk, men det ser ud til at virke.
Herunder kan du se lidt af de svar jeg fik da jeg spurgte om hjælp til markedsføringsdelen.
E-mail markedsføring:
Som omtalt tidligere skriver ChatGPT meget generelt omkring e-mail markedsføring, men derfor kan det alligevel give gode ideer, du kan naturligvis også skrive mere dybdegående spørgsmål og udfordre den på at forklare den eksempelvis skal nævne specifikke e-mail systemer.
Positive argumenter – Zapier:
Herunder har jeg taget udgangspunkt i et markedsføringsværktøj jeg selv bruger meget. Nemlig Zapier.
Jeg bad ChatGPT give mig 10 positive argumenter for at bruge deres software. Nu kender jeg softwaren ret indgående og de rammer faktisk utrolig præcist.
ChatCPT & SEO – Title-tag & meta-descriptions
SEO er stadig yderst relevant, og det har været det i nærmest en hel tidsalder. Jeg startede med SEO tilbage i 2009, og siden da er der sket meget. Der er blevet tyndet ud i de manipulerende strategier – i hvert fald delvist – men måske vil de vende tilbage med ChatGPT?
Jeg vælger at tage ja-hatten på og jeg har faktisk brugt den til SEO allerede, da jeg skulle have ideer til title-tags & meta-descriptions.
Du får et par af mine kommandoer herunder:
- Giv mig 10 søgeord omkring ChatGPT og markedsføring
- Giv mig 10 ideer til title-tags for [emne]
- Lav en liste på 10 synonymer for [søgeord]
- Research de bedste ankertekster for [søgeord]
- Hvilket søgeord er nemmest at rangere højt på i Google – ChatGPT eller Facebook ads?
Herunder kan du se et par eksempler:
Keyword research – meget forsimplet:
Først spørger jeg omkring et par titler om ChatGPT og markedsføring, så svarer botten på engelsk, men derefter beder jeg den blot om at oversætte til dansk.
Ideer til overskrifter (title-tags)
ChatGPT & Kodning – Retteler og HTML koder
Døjer du med at huske dine HTML koder? Det gør jeg til tider når jeg skriver blogindlæg og gerne vil style dem, eller når jeg sidder i Google Tag Manager og skal indsætte tags. I stedet for at Google mig frem til det kan jeg hurtigt og simpelt bede ChatGPT lave de rigtige koder for mig.
Du får et par af mine kommandoer herunder:
- Hvordan laver jeg punktform via HTML?
- Hvordan opsætter jeg en WordPress database?
- Færdiggør min kode for FB purchase event (denne bruger jeg ofte)
- Hvordan opsætter jeg Google Tag Manager i koden?
- Hvordan bygger jeg en div der gør min knap grøn med tekst i midten som er 100% i bredden? (min favorit, eeeeeelsker CSS).
Hvordan virker de så?
Simpel HTML kode – hvordan laver jeg punktform i HTML?:
Hvordan opsætter jeg en WordPress database?
Noget jeg godt gad at have vidst for 10 år siden. Det er nu meget nemmere at blive guide i, i stedet for at læse en guide på 20 sider.
Hjælp til Facebook events
Ofte sidder jeg direkte i koderne og skal huske en eller anden kode til et Facebook event, så skal jeg til at Google det og finde det.
Nu spørger jeg bare ChatGPT derefter kan jeg selv dobbelttjekke om det virker i Google Tag Manager.
ChatCPT & Sociale medier – Inspiration
Min holdning er stadig, ligesom ved copywriting, at der kan gå noget af ballonen ud af et brand, hvis ChatGPT bruges uden tilstrækkeligt filter.
Dog kan ChatGPT være med til at give stærke ideer til ens opslag.
Du får et par af mine kommandoer herunder:
- Hvornår er den bedste tid at poste på Facebook i Danmark?
- Hvor store må mine billeder være til Facebook opslag?
- Hvor lange må mine videoer være på Instagram reels?
- Skriv 10 sjove tekster omkring [produkt] til et Facebook opslag
- Skriv et langt emotionelt Facebook opslag omkring en printer på 200 ord (tro mig det virker).
Hvordan virker det så?
Hvornår er det den bedste tid at poste på?:
Skriv sjove tekster til et Facebook opslag (jeg valgte kattebakke):
ChatGPT & de mere skæve spørgsmål
Der findes mange sjove spørgsmål man kan stille GhatGPT – disse går næsten altid viralt. Lidt som man har set det med Google i tidernes morgen, siden med Siri mv.
Det der er vildt med ChatGPT er at det faktisk giver mening hvad den skriver.
Jeg har taget et par eksempler med:
- Har du følelser?
- Skriv et digt om min kat
- Hvad har jeg i køleskabet? Du kan bede ChatGPT om at lave en opskrift baseret på hvad du har i køleskabet.
Lad os tage den første omkring følelser:
Okay, det giver mening – heldigt nok egentligt. Ville være skræmmende hvis den havde. Lad os se hvad fremtiden byder på.
Hvad så med mit digt omkring katten?:
Det rimer ikke 100% og der er vist en stavefejl, men bedre end hvad jeg præsterede efter 3 år på gymnasiet. Måske det er en moderne version af Studienet?
ChatGPT – fejl og fremtiden?
Dette indlæg er blot en overfladisk udforskning af de mange muligheder, der eksisterer med ChatGPT. Det er vigtigt at huske, at systemet stadig er i sin spæde begyndelse, men det er allerede tydeligt, at ChatGPT’s popularitet understøtter hele AI-området. Investorer er interesserede i teknologien, og den almene bruger bliver mere og mere opmærksom på dens potentiale – listen over muligheder er lang.
Mange har diskuteret om ChatGPT’s bliver Google’s største konkurrent. Ikke mindst hvis Microsoft integrerer teknologien i Bing (deres søgemaskine). Jeg har dog min tvivl. Det er i min verden utopi at tro at Google og alle andre techgiganter ikke også udvikler AI produkter på livet løs.
Alternativer til ChatGPT
For at understrege min ovenstående pointe har jeg her listet et par af de alternativeer der vinder frem – ikke mindst grundet ChatGPT’s seneste popularitet.
Du kan også se en helt liste over alternativer her.
ChatGPT – Fejl
ChatGPT kan til tider stadig lave fejl. Stavefejl, mikse sprog eller skrive noget der ikke helt giver grammatisk mening. Så derfor er systemet ikke fejlfrit, men det er alligevel kommet enormt lang på rekord tid. ChatGPT nåede i januar over 100.000.000 brugere og er den hurtigst voksende applikation til dato.
Eller som ChatGPT selv svarer:
ChatGPT – mine forhåbninger
Jeg håber, at ChatGPT og AI vil blive brugt konstruktivt.
Jeg har modtaget flere henvendelser fra folk, der spørger, om de kan bruge ChatGPT til at skrive deres blogindlæg – som om de vil udnytte teknologien til at arbejde mindre. Mennesker er sjove på den måde, og der vil altid være nogle, der forsøger at finde en genvej. Mit råd er at undgå denne tilgang.
Hvorfor skulle nogen læse dit indhold, følge dit brand eller dele dine opslag, hvis alt kan findes på ChatGPT?
Det er vigtigt at skabe originalt og engagerende indhold, der kan adskille sig fra mængden og give en merværdi for læserne.
Jeg håber også, at ChatGPT vil blive endnu nemmere at integrere i Sheets, så det kan udregne formler uden, at jeg selv behøver at kende formlerne. (Fordi jeg ikke er særlig stærk matematisk). Ydermere håber jeg, at ChatGPT kan hjælpe studerende, der har det svært i skolen, med at lære. Jeg håber også, at teknologien kan hjælpe mennesker med at forstå hinanden på tværs af sprogbarrierer og kulturelle forskelle.
Siden jeg skrev dette indlæg har Google og Microsoft faktisk lanceret en form for AI direkte i deres kerneprodukter.
- Microsoft Co-Pilot – integreres i hele office pakken.
- Google AI – integreres først i Doc & Gmail.
Herunder kan du se en præsentation af Google’s AI direkte integreret i Google Doc’s.
Har du allerede prøvet ChatGPT, eller har du nogle tips, tricks eller kommandoer, du vil dele?
Jeg vil meget gerne høre dine erfaringer og idéer i kommentarfeltet nedenfor.
Jeg håber mit indlæg har givet dig lidt viden om emnet, måske lidt inspiration til din egen forretning – lad os sammen udforske de mange muligheder, som AI har at tilbyde.
Kommentarer
Skriv et svar
15 års tips og tricks?
På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?
Hej Micky. Jeg har et lidt specielt problem. Vi driver et lille rejsejournalistisk bureau med en hjemmeside for kajakroere, SUP mm.
Vi arbejder non-profit hvilket betyder at vi skriver gratis artikler fra hele Verden, og får rejsen helt eller delvist betalt af sponsor som kan være det pågældende lands nationale turistbureau. Vi er altså drevet af vores passion for kajakroning. Vores hjemmeside er portal for alle 300.000 der ror kajak, kano og SUP. Vores ønske er at få øget opmærksomhed for portalen ad nye veje end alm annoncering. Har du et forslag? Mvh. Stefan