Generation X, Y, Z – hvem er de?
Micky Weis
Micky Weis

15 års erfaring i online marketing. Tidligere CMO i bla. Firtal Web A/S. Blogger om marketing og de ting jeg har oplevet på vejen. Følg med på LinkedIn for daglige opdateringer.

Dagens indlæg skal handle om generationer. Hvorfor tænker du måske?

Jo, når det kommer til segmentering og forståelse af målgruppens forbrugs- og købeadfærd, er det essentielt at have en forståelse for, hvad generationerne hver især har af karakteristika og herunder et indblik i, hvad der har været med til at give dem deres unikke særpræg.

Dette vil ultimativt gøre det nemmere for dig at forstå din målgruppe bedre og møde deres behov.

Der er hele tiden snak om, hvordan generationerne placerer sig rent årstalsmæssigt. Nedenstående årstal er dog give or take et par år, den mest gængse opfattelse af inddelingen.

Lad os kaste os ud i det!

Interesseret i segmentering? Læs mere i mit indlæg om segmenteringskriterier her.

Generation X (1965-1979)

Generation X har om noget været udsat for en lang række forandringer igennem tiden og har også været vigtige mønsterbrydere for, hvordan vores samfund er skruet sammen i dag.

Mentaliteten skiftede ret radikalt fra Baby boomer generationen og frem til generation X.

Her gik man fra fællesskabssamfund til individualisme og hård konkurrence.

Der kom flere penge mellem hænderne, end hvad der før er set, og med et stort fokus på succes og prestige, har denne generation om noget sat barren højt for de kommende generationer.

Denne generation oplevede et stort boom af nyudklækkede studenter og bachelorer og har fra da af sat en uddannelsesmæssig standard for fremtidige generationer.

Forbrugsmønstre for generation X

Generation X har måtte tilpasse sig den senere udvikling af internettet, og de mange muligheder dette har ført med sig.

Men med et stigende uddannelsesniveau og en higen efter at brillere og at blive bedre, har denne generation i den grad vist, at de i den grad har fulgt med på udviklingen.

Værdi for pengene

Det gør dem også i stand til at shoppe en del online såvel som i fysiske butikker, og er kendetegnet ved at være materialistiske anlagte.

Generelt værdsætter de at kunne investere i produkter, der giver dem en særlig status. Der har måske været noget at skulle kompensere for fra en potentiel sparsom barndom med forældre fra babyboomer generationen.

Værdi for pengene er her keywordet for denne generation og taler et produkt til generationens nyfundne hobbyer og interesser, vil forudsætningerne være der for, at denne målgruppe slår til.

Hvad er personalisering og segmentering? Bliv klogere her.

Generation Y (1980-1997)

Du kender nok denne generation bedre som de såkaldte ”millenials”.

Der er her tale om den generation, der fik lov til at opleve årtusindeskiftet på første række, se hvordan verden udviklede sig med internettets frembrusen, og har skullet følge trop i den tidligere generations higen efter succes.

Læs mere om internettets historie i mit indlæg her.

Work-life balance blev for alvor introduceret i takt med, at denne generation kom på arbejdsmarkedet, da verden fra deres forældres generation ikke var den samme som den, de blev født ind i.

Økonomiske kriser og inflation har medvirket til, at denne generation, der ellers har haft det hidtil højeste uddannelsesniveau, faktisk står med mindre mellem hænderne end den tidligere generation.

Hamsterhjulet som blev skabt af generation X er ikke længere velkomment i generation Y’s agenda, der i stadig højere grad sætter mental sundhed højest på dagsordenen.

Tilgangen til arbejde, der blev grundlagt af generation X passer ganske enkelt ikke længere for millenials, der ikke ønsker at sidde ”fast” på samme arbejdsplads i 15+ år på samme måde som den forrige generation.

Forbrugsmønstre for generation Y

Millenials har været med på første paket til at se et væld af forskellige former for sociale medier gå fra at have deres storhedstid til at gå i glemmebogen igen.

De har om noget været med til at tage det første spadestik til at skabe forudsætningerne for de sociale medier, vi kender i dag.

Den store online tilstedeværelse gør denne generation utroligt interessant, når det kommer til traditionel e-commerce – det er nemlig på de online platforme at, man kan møde dem.

Der er her tale om en generation, der oprigtigt ønsker værdi for deres investering i produkter, og som går kritisk til værks, når det kommer til at sammenligne forhandlere.

Customer journey mapping er key til at forstå dine kunders købsrejse – bliv klogere her.

Fokus på de globale idealer

Generation Y er heller ikke blege for at handle online hos internationale forhandlere, da de praktisk talt blev foræret en globaliseret verden fra barnsben.

De er blevet skolet i engelsk og har et globalt perspektiv på, hvordan de agerer i verdenen. Og dette gælder også når det kommer til forbrugeradfærd.

Der vil nemlig her være et særligt fokus på bæredygtighed og på at tage et ansvar for deres forbrug.

På denne måde er de mindre materialistisk orienterede end den forrige generation og fokuserer i højere grad på at investere i produkter, der appellerer til deres følelsesmæssige engagement.

Læs mere om købemotiver for forbrugere online her.

Generation Z (1997-2012)

Generation Z har faktisk ikke oplevet en verden uden internettet, og det bærer deres livsstil også præg af.

De er praktisk talt blevet bombarderet med alverdens internetpåfund og sociale medier fra barnsben og har været med til at forme de nyeste sociale medier, som vi kender dem i dag.

Skærmtiden er høj for denne generation og det at ”logge af” eksisterer ganske enkelt ikke.

Der er for mange tale om en såkaldt ”perfekthedskultur”, der i høj grad kan tilskrives det individualistiske og succesdrevne levn fra generation X, som aldrig rigtig nåede at blive bearbejdet af generation Y, og som nu desværre stadig lever i bedste velgående – især på de sociale medier.

Når der er tale om ”gen Z”, er der også tale om en generation, der hele tiden er i gang.

Der er hele tiden en ny trend, en ny subkultur og en ny samfundsdebat, der bliver taget op på de sociale medier, og som denne generation får kastet i hovedet, hver gang de benytter de sociale medier; heraf den omdiskuterede ”woke-kultur”, der efterhånden har sat mange presserende emner på dagsordenen.

TikTok er blandt de foretrukne sociale medier for denne generation. Læs mere i mit indlæg her.

Forbrugsmønstre for generation Z

For generation Z er der et fokus på at være sig selv, og at indgå i de fællesskaber man ønsker (online som fysiske).

Man kan lige så godt nu forberede sig på, at der kommer flere opbrud med de gængse normer fra denne generation, end dem vi har set hidtil – både når det kommer til arbejdskultur og generelle samfundsspørgsmål.

Troværdighed er key

Et af disse opbrud med de gængse normer har vi allerede set i e-commerce verdenen. For denne generation er troværdighed key.

Der findes et hav af forskellige forhandlere fra ind- og udland, der alle prøver at sælge produkter med billige salgstrick.

Generation Z falder ikke for dette, og gør i stedet brug af anmeldelser og anbefalinger fra influencers og andre kreatører på de sociale medier, når det kommer til at undersøge, om et produkt er pengene værd eller ej.

Der er her tale om det, man kalder User Generated Content – læs mere om UGC i mit indlæg her.

Vi har altså at gøre med en helt ny købsadfærd, der praktisk talt har ”ødelagt” den traditionelle markedføringstragt, der tidligere har beskrevet den gængse forbrugers købsrejse.

Vogue Business har skrevet en glimrende artikel om netop dette fænomen, som jeg anbefaler at læse, hvis man vil vide mere om denne nye generations forbrugsadfærd.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 års tips og tricks?

På LinkedIn deler jeg hver uge tips og tricks med mere end 8.000 følgere. Det er gratis at følge med og du kan altid “unfollow” mig igen. Vil du være med?

Gratis tips og tricks »